fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 84193 - 07.04.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Cvijanović (Živko) Novak


Novak je do početka rata radio kao mašinista u TAS-ovoj lakirnici. Bio je veliki srpski patriota i jedan od rijetkih koji je pružao žestoke verbalne otpore u raspravama sa radnicima muslimanske vjeroispovjesti o njihovoj ideologiji i viđenju buduće Bosne.

U to vrijeme su mnogi Srbi krili svoje mišljenje, jer je među rajom kružila priča da muslimani imaju nekakve "crne knjige" u koje upisuju imena onih koje treba likvidirati u slučaju početka rata. Novak im je prkosio iakoje znao da je njegovo ime jedno od nepoželjnih u muslimanskoj Bosni.

Cvijanović Novak je bio pripadnik Blagovačkog bataljona. Poginuo je na putu od fabrike UNIS prema Vogošći na prelazu pruge. Pruga je bila popunjena teretnim vagonima radi zaštite od muslimanskog snajperskog djelovanja. Jedan dio ceste je ostao slobodan i služio kao prolaz prema naselju. Novak je u velikoj brzini izgubio kontrolu na vozilu "Golf" udario u vagone i na mjestu ostao mrtav. Svi koji smo poznavali Novaka, znali smo da je on veoma dobar vozać, pa se pretpostavlja da je u momentu pogibije na njega pucao snajper zbog čega je izgubio kontrolu nad svojim vozilom.

Neka ti je vječna slava Novaće!
Idi na stranu - |listaj dalje|