fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

pale - 84185 - 07.04.2013 : Luna - best (2)

Položeno cvijeće na grobove prvih policajaca - žrtava rata


Dana 06. 04. 2013. godine, nas desetak bivših pripadnika Specijalne brigade policije smo položili cvijeće na grobove srpskih policajaca Mileta Lizdeka i Milorada Pupića koji dadoše svoj život za stvaranje Republike Srpske. Njihovi grobovi se nalaze na mjesnom groblju Podkrajevi, na putu koji vodi sa Ravne Romanije prema Mokrom. To je i porodično groblje Lizdeka.

Polaganju cvijeća prisustvovala je i porodica pokojnog Lizdeka koja je priredila i ručak za sve prisutne, i u kući pokojnog Lizdeka su evocirane uspomene na sve pripadnike Specijalne jedinice i MUP-a RS koji su dali živote ili dijelove tijela u proteklom ratu.

Cvijeće je položila i delegacija Centra Javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i to je prvi put da se koliko toliko zvanično obilježi dan stvaranja srpskog MUPa i da se obiđe grob prvih policajaca koji su dali život za taj MUP i za RS.

Lizdek i Pupić su bili prijeratni pripadnici Specijalne jedinice MUPa BiH i nakon podjele te jedinice 4. 4. 1992. godine, i odlaska u novu bazu jedinice i MUPa RS na Vracama, dočekani su u muslimanskoj zasjedi i ubijeni u toku borbi koje su vođene oko oslobađanja škole od Zengi i zelenih beretki. Bile su to prve žrtve srpskog novostvorenog MUPa tada Srpske Republike Bosne i Hercegovine. U toj akciji su i teško ranjena četiri srpska specijalca. Taj dan kad je Republička specijalna jedinica rekla ne Aliji i beretkama i kada je krenula u zaštitu ugroženog srpskog naroda, 4. 4. 1992. godine se uzima kao dan stvaranja MUPa RS. Samim zauzimanjem škole na Vracama od strane srpskih specijalaca, kojih je bilo oko tridesetak, počela je podjela MUPa BiH i formiranje stanica policije MUPa RS u toj školi. Tako se sjećam kako je tih dana izlazila policija iz SJB Novi Grad, Saobraćajna policija, Gradski Sup, OBL itd i formirane su stanice policije koje su dočekivale svoje radnike i raspoređivale ih na radna mjesta u srpskom MUPu.

Želim da obavijestim sve bivše pripadnike Specijalne Brigade MUPa RS da će ovo postati tradicionalno i da čemo omasoviti obilježavanje ovog dana te od iduće godine pozvati sve porodice poginulih pripadnika jedinice da izadju na grobove ovih prvoboraca i da na jednom mjestu spomenemo sve one koji su tokom cijelog rata kao pripadnici jedne od najelitnijih jedinica dali živote za stvaranje RS.
Idi na stranu - |listaj dalje|