fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

gorazde - 84143 - 05.04.2013 : Dragan Tanco Stojanovic Crvenka - best (1)

Akcija na Goražde


Na današnji dan, 05. 04. 1994. godine, srpski jurišnici su počeli akciju na Goražde. Naša grupa pod Ružinom komandom je dobila rejon sa rogatičke strane - Zlatnu Glavu.

Taj dan smo počeli izviđati i opipavati teren, a dana 06. 04. 1994. godine smo udarili žestoko na rovove ali smo odustali od proboja. Sutradan smo ponovo strahovito udarili i tom prilikom, dok su naše granate tukle, mi smo prišli blizu rova. Kada je Ruža naredio da prestanu granatirati ukazala nam se prilika za upadanje. Oni su počeli da beže kao zečevi. Nakon toga je linija počela da puca. Prilikom sam na izlatsku pred rov lakše ranjen ali kratko sam bio u bolnici u Rogatici gde sam ležao samo par dana. Nakon toga sam nastavio sa njima. Krenuli smo prema repetitoru, gde sam po prvi put sreo našeg generala Ratka Mladića. Ovo še mi ostati u sećanju jer je on bio sa nekim novinarem i tom prilikom je snimljen onaj avion kada ga je srušio onaj momak iz Vogošće. Tada je general rekao:

  • "Braćo Srbi sada nam je prilika da uđemo u Goražde!"

    Ružina grupa je krenula da se spušta od repetitora prema fabrici "Pobeda" i tu smo se spojili sa ilijaškom grupom. Tu je bilo i nešto Rusa. Došli smo do fabrike, ali je tu nastao problem. Ni danas mi nije jasno zašto smo zastali kad smo mogli ući u grad. Sa Rusima smo ušli do pola fabrike i tu smo čekali dok nije došao onaj nacista general Rouz koji je naredio da se povučemo.

    Tu na Goraždu je bilo mnogo ranjenih i poginulih. Imali smo jaku volju, a naročito kada smo probili liniju i kada su počeli da beže. Mislim da će ta akcija ostati upamćena po tome što je za jako kratko vreme osvojeno dosta kilometara linije.

    Toliko za sada i veliki pozdrav svoj braći preko Drine!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|