fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

miodrag_lazic - 83751 - 18.03.2013 : Feniks Republika Srpska - best (4)

Jedan hirurg na pola korpusa


Željko želim da ti se zahvalim u svoje ime za tvoje objavljivanje članka o dr. Laziću i dokumentarca o njemu.

Razočarao sam se što nakon tog objavljivanja nisam pronašao na ovom sajtu nikakav komentar, a pogotovu ni jednu riječ zahvalnosti boraca sa prostora sarajevskog ratišta čiji su životi uvijek zavisili od ruku ovog izuzetnog hirurga, velikog čovjeka i humaniste.

Radi velike udaljenosti bolnice do Pala i višečasovnog transporta po makadamskom putu smrtnost ranjenih boraca VRS u našoj zoni borbenih dejstava je iznosila preko 80% a u večini slučajeva uzrok smrti je bilo obilno unutrašnje ili vanjsko krvarenje.

Nažalost ovaj podatak nije puno uticao na reakcije našeg rukovodstva sa Pala kako bi formirali jednu ratnu bolnicu u zoni borbenih dejstava sa potrebnim medicinskim kadrom, koji bi mogao da pruži adekvatnu pomoć ranjenim borcima koji su izumirali tokom transporta a velikom broju takvih životi bi bili spašeni skoro rutinskim operacijama.

Na ovaj problem rukovodstvu sa Pala više puta je ukazivao dr. Lazić a kada se uvjerio njihovu nezainteresovanost i nebrigu rizikujući svoj život spakovao je svoje stvari i sa Pala sišao u pakao rata. Veoma brzo je uspjeo da na skoro prvoj liniji ratišta osposobi uslove za svoj rad, a smrtnost ranjenika se sa dotatašnjih 80% smanjio na 4%. Da se to nije desilo danas bi "Zejtinlik" zauzimao pola Sokolca.

Šta reči o razumjevanju našeg ratnog rukovodstva sa Pala i predsjedniku kojeg smo iscrpljeni u ratnim danima gledali na dnevniku kako sa svojim obezbjeđenjem i "umornim" saradnicima igra mali fudbal i koji nije imao hrabrosti da za četiri godine rata siđe u sarajevsku kotlinu i iskaže svojim dolaskom borcima bar malo poštovanja. Nasuprot toga šta reči za dr. Lazića, pitam se da li postoje tako velike rječi i odlikovanja kojima bi se mogla izraziti zahvalnost za njegova djela i njegov doprinos.

Iskreno se nadam da naša pokolenja neče zaboraviti njegovo veliko ime i da će u nekoj daljoj budučnosti u znak zahvalnosti največi klinički centar u Republici Srpskoj zaslužno nositi njegovo ime a najzaslužni pojedinci u oblasti medicine biti odlikovani ordenom koji će nosi njegovo ime.
Idi na stranu - |listaj dalje|