fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_hadzici - 83738 - 17.03.2013 : Malislatki - best (1)

Žunovnica


U vezi svjedočenja zaštićenog svjedoka komandanta kasarne Žunovnica, mislim da je bio major po činu i prije rata je bio komandant, kod njega sam bio u rezervi, dao bih ti nekoliko podataka.

1. Specijalna jedinica je došla na kraju dana ako me sjećanje dobro služi, sa njom su došle 2 ili 3 "Gvozdike" samohodke 122 mm, i 1 KOT, pod komandom poručnika ili potporučnika / mislim da se prezivao Radaković, ali nisam siguran/, lično sam se sa njim sretao više puta za nekoliko dana, u selu Kasatiči, on je komandovao i pješadijom i artiljerijom dok se nije povukao 03. 06. 1992. godine za Lukavicu. Prvenstveni cilj ove jedinice je bila zaštita pitomaca iz kasarne Pazarić jer je kasarna služila kao poligon za pitomce, pitomci došli iz Artiljeriskog centra Zadar 1991 godine, kada su pitomci izvučeni iz kasrne jedinica se povukla, odmah sutradan su nas napali tj. drugi napad na kasarnu Žunovnica koji sam spomeno ranije.

2. Naši avioni su dejstovali MIG-21 25. 05. 1992. po selu Kasatići, toliko je bila kritična situacija, ali nisu bili precizni koliko sam ja očekivao.

3. Situacija se stabilizovala i utvrdila, naredbu za premaštaj moje jedinice 6 MB 120 mm sam dobio negde 27/28. 05. i premješten sam u selo Kasatiće, na golu livadu, / tu sam se sretao sa pomenutim poručnikom/, škrguto sam zubima što smo na otvorenom/ tu je i bio i Zoka sa ZIS-om/, on je došao dan prije mene. Dejstovali smo sa tih položaja iako smo bili vidljivi golim okom sa padina Igmana.

3. U toku napada 04. -08. 06. 1992, nisam mogao dejstovati, a u noći 06. 06. sam zakopao sve nišanske sprave u zemlju. Uspjeo sam i da odem do Zavoda u Hadžićima ali sam se za sat vratio. Gledao sam Ljude kako bježe i preskaću bodljikavu žicu u dva koraka.

4. Kapetan Jaslar /imao ranjenu glavu svu zamotanu/ je sa pješadiskom jedinicom došao iz Lukavice i reorganizovao našu odbranu, sa njim je bio još jedan oficir mislim potpukovnik, izdali su naredbe, kapetan Jaslar je pored mene ubacio metak u cijev pištolja i rekao: " ko počne bježati on će ga lično ubiti". Ja sam se sa MB povukao pred veče na drugi položaj. Kapetan Jaslar je uputio u jačini jednog vodana na dominantne kote Gradelj, Borak i Laze ali su se oni po odlasku kapetana i potpokovnika drugi dan samoincijativno povukli što nas je kasnije skupo koštalo.

5. Pukovnika / generala Živanovića sam lično sreo 1993. godine u komandi Drinskog korpusa kada je bio u posjeti ranjenicima u Vlasenici pitao za Žunovnicu, nasmijao se zagrlio me, poljubio i rekao mi: "Nemoj me ništa više pitati, morao sam tako da uradim, prioritet su bili pitomci iz Pazarića, (dosta je bilo pitomaca iz Srbije), a već je prošao rok za povlačenje 19. 05. 1992, to je bila viša naredba. To je bila demonstracija sile, na malom prostoru/mnogo artiljerije na uskom prostoru/, i dan danas se ne ljutim na njega zbog takve naredbe!". Čovjek mi je objasnio zbog čega je to urađenio.


7. Spomenuo sam klanje ranjenih vojnika, prvenstveno mislim na Gorana Todorovića. Te podatke mi je dao čovjek koji je bio ranjen sa njim ali se napravio mrtav i ostao živ. Goran je ječao i po tome su vidjeli da je živ. Po priči Gorana je zaklao brat od Mekca /jedan od onih koji su spasili Mirka Avdalovića/. Koja ironija jedan brat spašava život a drugi na veoma krvoločan način uzima drugi /radi se o Džani/, ne sumljam u istinitost Crepe Samoukovića koji nije više među živim, dobro je poznavao svoje komšije.

8. A ovaj mali Ali Sadiković sigurno nije učestovao u pomenutim događajima, što se našao pogođenim za prozivanje za poginule civile/prvenstveno misli na malog Miloševića koji je bio nepokretan i slijep/, to mi i nije bila namjera odavno sam na to zaboravio, pogotovo na njegovog rođaka Azema koji je uhapšen prije dvije godine i ne znam šta se sa njim posle dešavalo. Nek se mali peče u sosu koji je sam zakuvao, ako mali još nešto napiše o drugim događajima oko kasarne Žunovnica ja ću ga uputiti u stvarne događaje.
Idi na stranu - |listaj dalje|