fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ambih - 83615 - 14.03.2013 : Nenad NS - best (5)

Bajka za uspavljivanje malih talibančića


Čitajući ovo setih se da je Pravi jednom opisivao dejstvo Milkor MGL ili kako su Turci jednostavno govorili "nitroglicerinka". Eh, Pravi, ti mislio da je opasno samo ako granata padne u neposrednu blizinu jer su Turci "nitlogricerinkom" i tenkove uništavali pa u povratku skrenu kod Albuquerque levo da unište još dva mitraljeska gnezda.

"Sa Ibrom sam bio neposredni svijedok. Tenk 84 je svako jutro od 9 sati ujutro pa tako povremeno cijelog dana je djelovo sa Grbavice prema Pofalićima. Redovno je izlazio na ulicu koja vodi direktno sa Grbavice do fabrike duvana u Pofalićima, a put ispod željeznickog mosta u Pofalićima je bio jedini put koliko toliko bezbijedan za prolaz do grada. Da bi zaštitili odnosno na neki način presjekli brisani prostor na tom dijelu puta prema Grbavici odbrana grada je postavila najveće kontajnere pune zemlje sa dva reda uvis. Taj tenk je redovno svako jutro gađao te kontajnere dok ne bi napravio neki prolaz kroz koji bi pratili kretanje tom ulicom i povremeno je tukli. Zato je jednog jutra dosao Ibro sa ruksakom i municijom u njemu a sa nitroglicerinkom u rukama. Kad je rekao šta treba da uradi ostao sam bez riječi. Ja sam po zadatku bio u zgradi "Feroelektra" jer je tu bio smješten dio namjenske proizvodnje odakle su mi naši ukrali T55 pun granata.

Glavni ulaz prije rata je bio sa te ulice kojom je tukao tenk, dok je u ratu bio sa one strane od pruge. Odatle smo između zgrada prešli do Titove kod "Elektroprivredine" direkcije od bakra. Ja sam ostao sa lijeve strane ulice koja vodi prema Grbavici, a Ibro je prešao na desnu stranu. Tako smo sačekali dok se nisu heroji pojavili. Prvo je izašlo oklopno vozilo sa desetak četnika. Kada su izašli na ulicu kojom obično djeluju prvo su krenuli prema nama da bi ušli na rikverc u lijevi dio iste ulice. Zatim je izašao T84 i on je napravio isti manevar tako, ukoliko bi bili izloženi kakvoj direktnoj opasnosti da se mogu najbržim putem skloniti sa brisanog prostora. Svo to vrijeme Ibro je čekao spreman da opali a pregled je bio idealan, udaljenost optimalna i on je vjerovao da sa te udaljenosti može pogoditi. Kada se tenk zaustavio i počeo dizati cijev Ibro je opalio. To je bio pogodak iz snova, nešto što se graniči sa fantastikom. Kupola tenka je jednostavno spala sa njega.

Par sekundi iza toga mogla ce cuti galama četnika i povici "Karadžiću da mu majku čime nas ----- tuku". Ovi što su bili iza tenka pokušali su da ga zaobiđu da bi se vratili na polazište, a Ibro je ispalio sljedeća dva metka i uspio prevrnuti pomenutog oklopnjaka.

Mi smo istog trenutka skočili i počeli da se vraćamo istim putem kojim smo i došli. Više T84 nije pravila probleme a Ibro je poslje izvšenog zadatka otišao do željezničkog depoa u Rajlovcu gdje su četnici na plato vagonu napravili dva gnijezda za pat i tukli po obližnjem naselju. I dole je Ibro zabilježio uspjehe. Kasnije je nagrađen i zlatnim ljiljanom. "

I tako je Ibro nitroglicerinkom uništio tenk, pa mu usput bilo da uništi jos dva mitraljeska gnezda. Ne znam da li je u ovoj bajci smešnija radnja ili što se Turci u pisanju redovno sapletu na "dž" i "đ".

Braca Rajt i Braca Grim za Turke su p.... dim pa ako nekom zatreba bajka za laku noć uz ovu priču sami kapci padaju.

Idi na stranu - |listaj dalje|