fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 83541 - 11.03.2013 : Kenan Sarajevo - best (2)

Čuvajmo se slavljenja ratova


Poštujući teška i traumatična iskustva koja su pisci mnogih tekstova na ovoj stranici prošli, i njihovu potrebu i želju da se upamti šta je bilo i podijeli proživljeno, ipak moram da primjetim da se moramo čuvati glorifikovanja rata. Rat je jedna VELIKA NESREĆA I NUŽDA i vrlo bi bilo ružno predstavljati mladim generacijama rat kao nešto lijepo i plemenito. Ako u tome grotlu nečovještva koje se rat zove, ima nešto lijepo i plemenito, to su ljudi koji se svojom dobrotom izdvajaju od drugih u tim nevoljnim vremenima.

Da je rat nešto lijepo i pozitivno u njega bi se gurala djeca bogataša i političara, a kad pogledate nesrećnike sa ratnih osmrtnica, rijetko ćete naići na prezimena bogatih, moćnih i politički jakih. Uglavnom stradavaju seljačka i radnička sirotinja, a za djecu naših političara su rezervisani bjelosvjetski univerziteti i provodi po velikim svjetskim gradovima.

Ko danas slavi i uzdiže poginule, a kritikuje one koji su sramno pobjegli? Malo ko! Ustvari, nije ni pametno javno spominjati šta su političari i bogataši i njihova djeca radili u ratu, jer se i glava ponegdje može zbog toga izgubiti. Malo propratite medije, pa nećete puno naći onih koji o tome govore...

Kakvu poruku mladim generacijama poslati? Sigurno da dobro razmisle prije nego se late oružja i da vrlo dobro ispitaju ko ih vodi, kako, gdje mu je porodica, i kakvu korist od svega toga ima... Patriotizam može biti pokriće za velike hulje i razbojnike, i pametan čovjek nikada ne slijedi ljude koje dobro i izbliza ne pozna, pa makar se kao Sveti Simeon Mirotočivi predstavljali.

Borbe na frontovima često u retrospektivi predstavljaju klanice najbolje i najljepše omladine jedne zemlje i naroda za blatnjave livade i vododerine koje se nakon rata prodaju u bescijenje i niko ih neće, bez da se u cijenu računa krv tih nesrećnika koji su glave tu položili.

Poseban manjak istorijske mudrosti naspram ratova pokazuju Srbi i muslimani Bošnjaci, pa se njima ponajviše mora utuvljavati u glavu da čuvaju svoje živote i imovinu, kao drugi pametni narodi, a da se ne podmeću i ne vode ratove za tuđe interese i za tuđi račun. Uglavnom su drugi izvlačili debelu korist od ratova koje su prijespomenuti vodili, a prijespomenuti narodi ostajali popaljeni, unesrećeni, unazađeni, za više generacija zatrti... Dokle više tako?

RE: Čuvajmo se slavljenja ratovaKenane,

ja apsolutno nemam utisak da ovdje neko glorifikuje rat. Naprotiv, meni se sve čini da svaki od ovdje napisanih članaka odiše komentarima o besmislici rata...

Veoma prisutne teme na ovom ratu su i "ko je prvi počeo" i "zašto je došlo do rata".

Veoma interesantne teme su kako su prošli Srbi koji su ostali vjerni Aliji Izetbegoviću.

Veoma važne teme su "ko je kriv za Markale", "kome se sudi u Hagu" i "šta se desilo u Srebrenici"...

Veoma poučne teme, o kojima do sada baš i nije mnogo pisano na ovom forumu, su one da je Hrvatska, koja je Bosnu gurnula u rat, najviše profitirala u istom. Ona je postala etnički čista, dok su (vidi ironije) Srbi optuženi za etničko čišćenje. U isto vrijeme, Hrvati iz Bosne su nadmudrili Srbe i muslimane jer takoreći nigdje nisu ratovali, a i procentualno ih je najmanje poginulo. Hrvatskim političarima skidam kapu za uspješno žongliranje između Srba i muslimana. Rekorderi su i u ratnom profiterstvu!

Neko reče da je "istorija majka svih nauka". Prošlost treba da se proučava da bi se istorija pravilno zapisala. Svaka greška u istoriji je potencijalno žarište za novi rat!
Idi na stranu - |listaj dalje|