fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_sarajevo - 83507 - 11.03.2013 : Max Sarajevo - best (1)

Hronologija običnog čovjeka - Barikade


Pretdodni tekst je bio dio prepisa iz dokumenta Službe državne bezbjednosti. Taj dio sam koristio kao uvod za ono o čemu mislim pisati u narednom periodu. Inače, tekst je bio dio izvještaja Operativne službe DB SRBiH i isti je dostavljen Predsjedniku Predsjedništva SRBiH, Predsjedniku Skupštne SRBiH, Predsjedniku Vlade SRBiH, Predsjedniku Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Predsjedništva SRBiH...
***

Tu noć kada su postavljene barikade, otac me je probudio negdje oko pola dva i rekao da se nešto dešava na ulici ispod naše kuće. Provirio sam kroz prozor i s obzirom da tada u mahali nije bilo ulične rasvjete uspio sam da vidim samo desetak silueta. Ljudi su odmahujući rukama hodali lijevo-desno. Izašli smo pred kuću da vidimo sta se dešava. U masi sam prepoznao moje komšije muslimanske i hrvatske nacionalnosti. Oni su mi rekli da su komšije Srbi po gradu postavili barikade, a razlog je bilo ubistvo svata na Baščaršiji.

Jedna od tih barikada je bila nekih 400-500 metara ispod moje kuće. Ubrzo je počelo spontano okupljanje mase. Sada je već bilo oko 50-tak ljudi. Sjeo sam na jedan zidić sa strane i slušao raznorazne verzije. Neko je upitao za naoružanje i sta ko ima od istog. Pojedine komšije, članovi lovačkog društva su nabrojali šta imaju od naoružanja. Uglavnom se radilo o lovačkoma naoružanju, dvocjevkama i bokericama 12 mm i 16 mm, ponekom pištolju, a dvojica su rekla da imaju i po karabin. Na kraju su dodali i napomenuli da nisu ludi da daju nekome od onih koji nisu imali ništa. Valjda su mislili da će to ponijeti sa sobom u grob.

Neko je postavio pitanje šta je sa komšijama Srbima iz mahale i zašto i oni nisu došli? Odgovor iz mase je bio kratak - oni su na barikadama!

Neke komšije su počele da paničare i unose nemir i u ostale. Mahalske kabadahije, lica iz mog naroda sklona sukobu sa zakonom, su predlagale da se postave kontrabarikade. Te kabadahije kao i ovi lovci, a što će se pokazati kasnije kada počne rat, su bili manji od makovog zrna jer su uoči akcija uvijek nalazili moduse da se nekako iz njih izvuku izmišljajući razno-razne izgovore. Zbog toga nisu vrijedni spomena pa neću da trosim riječi na njih.

Zatim su počele međusobne prepirke zašto neko ko ima dvije lovačke puške ne da jednu onome ko nema ništa. Zbog toga se i odustalo da se istu noć postave kontrabarikade.

Meni je to bilo nekako smiješno. Rasprave su se svodile na one dječije. Prisao sam i uhvatio oca za ruku i rekao mu da idemo kući jer sam ujutro morao rano ustati. On me je poslušao teška srca. Ušavši u sobu počeo sam osjećati neki duševni nemir. Bilo mi je krivo na te komšije koje su imali naoružanje da su tako lukavi i pakosni. Iskreno rečeno, radilo se o minimalnim količinama naoružanja. Otvorio sam prozor i nastavio posmatrati dešavanja na ulici. Ubrzo je pao dogovor da svako ide svojoj kući pa se masa počela razilaziti.

Majka me probudila ujutro oko pola sedam. Ustao sam spremio se i krenuo niz ulicu. Mahala je bila pusta, nigdje nikoga.
Spustio sam se do dijela na kojem je bila srpska barikada. Tu sam od strane mojih komšija srpske nacionalonosti bio zaustavljen.
Pozdravi za tebe Valtere,
Nisam zaboravio mogu ti reći po onom što sam uspio saznati "Kum ovaj put Hrvat je sredio metak kumu Srbinu", a sve je bilo zbog prostora i novca.

Pozdravi za sve!
Max

Max i ostali,

zamolio bih da vaše tekstove ne miješate sa porukama lične prirode. Napišite ih u odvojenom postu!
Idi na stranu - |listaj dalje|