fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 83337 - 06.03.2013 : Garo Bih Sa - best (1)

Napad na Lupoč: dijelila se čak i lova


Slučajno sam naletio na ovaj forum i do sada bih samo ponekad nešto pročitao. Međutim, u zadnje vrijeme vidim da se ovdje javljaju svi, i da na ovom mjestu nema prepucavanja. Nesretni rat bio pa prošao, šta je tu je, nama valja i dalje živjeti.

Mislim da bi bio zanimljiv podatak u vezi kote Lupoč. Prvo da nadopunim Rahmana, ko je sve i kada pokušavao zauzeti tu kotu. Bio sam u IDČ 104. vbr, nisam više siguran da li je to bilo 5. 6 ili 6. 5. 1995. godine. Desetak dana smo logorovali na Pazarištu, a onda smo dobili naredbu da idemo na Treskavicu. Krenuli rano ujutro uz nekakvu stranu, blato, žile, klizavo ma ni naopako. Penjali smo se čitav dan dok se ne nađosmo kod Velikog jezera. Obiđemo smo ga na lijevo, ispod jedne male bukove šumice i stigli smo do onog malog jezerceta i tu se ulogorili.

Nakon kratkog odmora nam rekoše da se odmah ide u izviđanje. Kontam ja kakvo sada izviđanje, duša mi u nosu, duva nekakav hladan vjetar i dere kožu a ja prvi put u nepoznatom, ali ipak krenem. Spustili smo se u nekakvo točilo pa onda uz brdo kroz neku bukovu šumu. Ništa ne vidim niti čujem. Ima nas oko dvadesetak. Lagano pada prvi mrak, pa se vratismo nazad.

U toj grupi su bili jedan moj vod i vod diverzanata iz naše brigade, mahom borci iz Kijeva kod Trnova. Do jutra smo se smrzli kao rogač. Prilazi nam jedna grupa boraca jačine voda kažu da su IDV 109-te brigade, i da će sa nama zajedno raditi.

Dođosmo do onog mjesta izviđanja i odatle razvijeni u strijelce lagano krenusmo naprijed. Moja jedinica u sredini, lijevo od nas 109. a desno naš diverzantski vod. Prišli smo prilično blizu jer je sve šuma ali nedovoljno. U tom trenutku desno od nas proključa, a onda i po nama, gori sve od puščane paljbe. Sve ovo traje nekih pola sata, nekeko smo nas nekoliko prišli bliže dok se ne ukaza crvena folija skontao sam da je bajta, gađam RPG-om pogodih stablo ispred par metara.

Čujem na vezi da su naši desno provalili. Izađosmo i mi do te bajte, nigdje nikoga, par sanduka od municije u njima konzerve pašteta i neki paprikaši.

Idemo dalje kroz rijetku šumu. Nazire se livada i ja ugledah nekakav top. Pošto nisam služio JNA, nisam ga prepoznao, ali neko od starijih reče da je to ZIS. Kontam, nema gubitaka nekeko mi sve ovo izgleda jednostavno. U tom trenutku ugledah bačenu PAP-ovku sa moje desne strane. Pomislih da udarne jedinice ne nose papovke. Naša lijeva strana ode prema visokoj stijeni na Lupoču a mi produžismo dalje. Opet nailazimo na šumu. Saborac sa desne strane me lagano zove i kaže da je našao nekakvu motorolu koja je još uvijek bila uključena. Uzmem je i pokušavam da se umješam u komunikaciju ali me ignorišu.

Došli smo do ruba, dalje je strmina, desno se vide livada Spasovače i Nikoline stijene, javljaju da se stane i uveže linija. Meni sve to nekako čudno da niko nije ni ogreban.

Proš je već podne i sve je tiho. Tako ostade i do noći. Poče pomalo da rosi kiša. Povremeno palim onu stanicu, nekekva mala piše ICOM na njoj. Ništa se ne dešava, tišina cijelu noć.

U prvi cik zore je bilo tmurno, ali se ipak vidi. Pogledah na lijevo i desno. Svi smo još uvijek tu. Onu stanicu valjda nisam ugasio, pa iz nje začuh glas:

 • "Puma za Zoku!"
 • "Reci" - odgovorih.
 • "Pođi malim, vidimo se kod mašine!"

  Kontam evo ga, sigurno ide protivudar za vraćanje kote. Uzbunim sve redom. Nakon toga smo dugo čekali, ali se nije ništa desilo pa sam onda kao skontao da čekaju da nas zamijene pa će onda, jer bih i ja uradio tako.

  Negdje oko dva-tri po podne dođe nekakva smjena. Pogledam uz njih i niz njih, loše su opremljeni neka im je Bog na pomoći. Mi smo po noći sišli u logor, i da čovjek ne povjeruje dijele nam svima po 140 maraka za odrađeni posao, čudo neviđeno.

  Sutradan smo čuli da je Lupoč opet pao. Kasnije sam saznali da je jedinica koja je došla da drži kotu bila, čini mi se, 128. brigada.

  Ovo je moje viđenje te akcije, a volio bih da se neko sa druge strane javi ako se prepozna i opiše kako je sve to izgledalo.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|