fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 83293 - 05.03.2013 : Jovan - best (1)

Za Vogošćanina Pravog i Željka


Prije svega Hvala Ti na svemu! Kada sam na portalu isčitavao tekstove, naletio sam i na tvoje tekstove i otad je nastalo moje veliko poštovanje prema Tebi, a posebno tekstove o Operaciju Prsten, koje sam pročitao u jednom dahu.

Inspirisan Tvojim tekstovima odlučio sam da i ja dam doprinos na ovom portalu objavom sopstvenih tekstova.

Svaka čast uredniku, velika faca Heroj, isključivo sopstvenim radom stvorio je portal bosansko-hercegovačkih Srba, iza njega ne stoji niko a dostojan je svojim djelovanjem protivničkim portalima poput onoga kojeg ima patriotska-liga.

Male zamjerke u fazonu "svakom loncu poklopac" se može ukazati Željku.

Radi planetarne pravde i istine dostojne ovog portala, neka se zna da nikakav 10. diverzantski odred (ej. odred Bogovu ti majku a maksimalno nisu imali 50 boraca) nije razbio Srebrenicu već je PRAVA ISTINA da je Srebrenicu osvojila TG Drinskog korpusa na čelu sa najmoćnijom jedinicom Drinskog korpusa Zvorničkom (pješadijskom brigadom brojnosti u jesen '95. od oko 4800 boraca) brigadom.

Taktičku osnovnu udarnu grupu prilikom operacije Krivaja 95 su činile:
Taktička grupa 1 TG1 Laki pješadijski bataljon sastavljen od Zvorničke brigade(oko 400 boraca + Podrinjski specijalni odred Vukovi sa Drine(oko 250 boraca)

Taktička grupa 2 TG2 - probrane ojačane čete Vlaseničke , Milićke, Rogatičke i 2 romanijske motorizovane brigade(oko 600 boraca)

Osnovni pravac napada u operaciji Krivaja 95 VRS je izvodila pravcem Zeleni-Jadar- Srebrenica koje su branile najelitnije jedinice 28. divizije ARBiH na čelu sa komandantom Sućeske brigade Zulfom Tursonovićem.

Zvornička brigada na čelu sa veoma istaknutim oficirom pukovnikom Vinkom Pandurevićem(daleko je on bio od veličine Generala Josipovića ili pukovnika Anđića iz Hercegovačkog korpusa, ali realno kada se skonta da su većina naših oficira bile jajare iskreno pukovnik Pandurević je bio odlićan oficir) okuplja se u rejonu Milića odakle se polazi u rejon sela Podravanje odakle kreće napad na Srebrenicu.

Za kraj da se vratim na pitanje Vogošćanina Pravog o saputnici Ilije Sorka.

Sve što znam je od mojih sugrađana jer sam u tom periodu bio izvan opštine Vlasenica.

Definitivno saputnica Ilije Sorka je bila je teško ranjena i mislim da je preživila.

Iz poštovanja prema Vogošćaninu pravom danas sam otišao do Karanfilice da pogledam spomen ploču.

Na njoj je ime Ilije Sorka 1960-1995 i onda sam skontao da je saputnica preživila.

P.S. A jes' me Željko poklopio sa Ružinom vodom, svaka mu čast!
Idi na stranu - |listaj dalje|