fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 83290 - 05.03.2013 : Zoran Zvornik - best (0)

Stanje boračke populacije u Republici Srpskoj


Ako mi dozvolite ja bi rekao par rijeci o borcima i njihovom statusu u ovom drustvu tj. u Republici Srpskoj!

Borac kao kategorija koja u našem društvu postoji samo na papiru a koji niko ne cijeni. U toku vladavine SDS-a, govorilo se kao da će ova populacija imati nus-privilegije, no sto ih ima danas ali o tom po tom nisu na vlasti pa nema razloga ni za povjerovati.

Status boraca danas ne samo da je loš nego je katastrofalan. Mi nemamo nikakva prava. Danas javno reći da si nekada bio borac je sramotno zbog onih koji te slušaju. Malo više se paznje se poklanja porodicama palih boraca, na što nemam nikakvu primjedbu. Međutim, šta sa ljudima koji su ostali živi a tone znoja i živaca su prosuli za u toku onih ratnih godina. O takvim ljudima niko ne vodi računa, pa čak ni oni koji bi to trebali tj. boračka organizacija i njihovi članovi.

Umjesto da se brinu za nas, oni uživaju privilegije na konto toga što ne pridaju nimalo pažnje demobilisanim borcima.

Mislim da su glavni krivci za ovo stanje predsjednik Republike Srpske, a zatim i predsjednik boračke organizacije. Oni su u uzajamnoj sprezi zato nam se i ovako dešava.

Ja sam demobilisani borac, nije bitno koje kategorije, jer izgleda da nije neki faktor odlučujući kao i sama boračka populacija. Sebe navodim kao primjer, da bi me i drugi shvatili: školujem dvoje djece, ova država u njih nije ništa uložila, ama baš ništa. Ne primam ni dječiji dodatak, što je zaista sramota a da ne pričam dalje. Šta je trebalo mom djetetu koje sutra završi fakultet kao samofinasirajući i postane stručnjak da mu kažem da ostane ovdje? Ne, ni u kom slučaju. Ja sam ostao, a mogao sam pobjeći u Njemacku, Austriju, Srbiju ali nisam i pojeo sam veliko govno s oproštenjem.

Ja se izvinjavam, ali pišem prostim seljačkim jezikom da me svi borci razumiju koji su u sličnom statusu. Šta sam ja branio, koga, od koga? U ratu sam proveo 4 godine, ali sam morao napisati par riječi jer vidim ima i onih koji velicčju neke stvari vezane za borce. Mi smo kategorija ljudi koja nema nikakva prava, nikakve zasluge, nikakve privilegije.

U hrvatskom dijelu svaki borac, a posebno invalidi, ima penziju bez obzira koliko ima godina. Ima zato što ih njihovo rukovodstvo cijeni i poštuje kao kategoriju.

Neka je sramota one koji danas vladaju našom dragom Republikom Srpskom, i uživaju u onome što su stvorili oni koji su krvarili u rovovima. Ukoliko neće da ih finansijski pomognu, tj. daju im ono što im pripada, trebali bi bar da pokažu malo poštovanja!
Idi na stranu - |listaj dalje|