fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

lijekovi - 83279 - 05.03.2013 : Feniks Republika Srpska - best (0)

Alergija


Čitajući Borin članak vezan za problem koji on ima sa svojom djevojčicom po pričama naših starih rječ je o "požaru" (kako su to oni zvali).

Po predanjima naših starih ova pojava nastaje kada trudnica u vrijeme trudnoće posmatra kako gori neki domaćinski objekat (kuća, štala, šupa.. . ), posledica toga bi bila pojava crvenila na tjelu dijeteta a pretežno bi se crvenilo pojavljivalo prvo na obraščićima djeteta, češanje tih mjesta izaziva još veču iritaciju češanja i pojačavanja crvenila.

Mazanje tih djelova određenim preparatima pojava crvenila se umanjuje jer preparati vraćaju pojavu nazad u tijelo (što nije dobro) ali nakon određenog perioda tjelo to ponovo izbacuje na površinu kože.

Preporuka naših starih za otklanjanje ove pojave je slijedeći.

Sa mjesta gdje je gorio neki objekat uzeti drveni ugarak i sa njime namazati sve djelove tjela gdje se pojavilo crvenilo, uz dijete staviti ugarak i prenijeti ga preko vode (rijeke, potoka.. ), kada se dijete prenese preko vode (dijete ne okretati prema vodi) izvaditi ugarak i baciti ga niz vodu a dijetetu ne dozvoliti da se okreče ili gleda prema vodi preko koje je preneseno.

Ovo možda izgleda malo čudno i mada nevolim nikakve vrađbine, zaista znam osobu koja me uvjerila da je nakon mnogih posjeta ljekara ovo saznanje pomoglo dijetetu da se rješi te neugodne pojave.

Pozdrav za Boru i njegovu djevojčicu.
Idi na stranu - |listaj dalje|