fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

lijekovi - 83249 - 04.03.2013 : Bora Roljic Beograd - best (0)

Alergija kod deteta


Poštovani,

Ako je ikako moguće da mi odgovorite, biću vam jako zahvalan.

Moja ćerkica ima 10 godina i jako je ne zna sama od sebe. Pored toga što vrlo slabo jede, ima i problem sa alergijom. Ne znam šta je ali znam samo jedno da mi to smori dete. Da pokušam objasniti.
Javlja se crnenilo po stomaku, leđima, nekad i po uvetu - ušima (iza uva), ili vrlo malo po čelu ili vrlo malo po samome licu. Tako da to izaziva strašan i nepodnošljiv svrab. Tako da bi ona taj deo tela cesala do krvi da joj to mi dozvolimo. Ako mogu da kažem, to izgleda kao da si je ožario sa koprivom, i javlja se svaki dan a pogotovo uveče pred spavanje i javlja se u zadnje vreme i više puta u jednom danu. Što je interesantno, ona tačno zna gdje će se to crvenilo-svrab pojaviti - može unapred olovkom obeležiti - omeđiti tu površinu. Kada je pitam kako zna gde će izbiti svrab, ona mi kaže da na tom delu i u toj površini oseca temperaturu, znači da tačno na tom delu u toj površini neko iznutra dogoreva tu površinu dok ne izbije crvenilo, osip i svrab. I ne javlja se to samo na jednom mestu, to se javlja na vise mesta istovremeno. Od stomačica, grudi, leđa, bokova, i butina na nogama. Dok se nikada ali baš nikada ne javlja na nogama ispod kolena. Mažemo svim i svačim od Pavlovićeve masti, isprane svinjske masti, hladnih obloga čiste vode, trljanjem domaćom rakijom, do HIPER-gela koji je po preporuci lekara. Nikad ne znate od čega će je to prestati. To treje do tridesetak minuta i izgleda strašno, razbacano je po telu i nema pravilan oblik i ne javlja se uvek na istom mesti i iste površine. A kad prođe vreme ono se povuče i ne zna se gde je bilo i kad će ponovo da bude dok ona sama ne kaže evo sad će alergija i tu mažite ne toj površini. Baš se tu i javi crvenilo praćeno svrabom. I stvari idu iz početka.

Molim vas kao Boga, ako imate bilo kakav predlog, rado ću da ga čujem. U očekivanju odgovora srdačno vas pozdravljam.

Mobilni: 064-213-0084
Beograd

Alergija sa svrabomBoro,

pošto sam i ja imao izvjesnih problema sa alergijama, i dosta sam radio na tome, evo ti i par mojih savjeta.

Kao prvo, ja bih alergije podjelio na eksterne i interne. U eksterne spadaju sve one alergije koje dolaze iz okruženja, tj. kroz vazduh, od odjeće itd. Ja pod "internim" alergijama smatram one koje dolaze kroz hranu.

Alergija na hranu

Što se alergija na hranu tiče, predložio bih da uradite test koji se zove "food alergy test" ili "test intolerancije na hranu". Ovaj test se može uraditi na više lokacija u Beogradu, cijena mu je od 10 do 20 evra (ja sam za isti platio američkih 300 dolara) a rezultat tog testa koji se dobija vađenjem krvi, je najčešće je gotov za sedam dana. Kao rezultat svega toga ti dobiješ namjernice u različitim kategorijama formirane u zavisnosti od stepena intolerancije. U nekim laboratorijama testovi se rade i na viże od sto namirnica, a najčešće se kao rezultat testa dobija preosetljivost na kravlje mlijeko, jaja, badem, ječam, pšenicu, pirinač, raž, soju, kvasac i kikiriki. Ja sam lično dobio da sam osjetljiv na pomorandže i jaja.

Nakon ovoga, morate da počnete sa dijetom, tj. da izbacite iz ishrane sve namjernice na koje je vaše dijete osjetljivom. Ja bih vam savjetovao da ODMAH krenete sa dijetom, a posebno da se držite podalje od južnog voća i svih uvezenih namjernica koje su strane našem podneblju.

Napominjem i da se osjetljivost na neke namjernice u toku života mijenja, a u pubertetu može i nestati.

Alergije na spoljne uticaje

Ove alergije takođe mogu da se ispitaju laboratorijski, tako što ti u kožu ubodu jednu "matricu" iglica, preko 25 njih. Ne znam kakva se tečnost nalazi na vrhu tih iglica, ali kod pojedini ubodi su kod mene izazvali reakcije pa mi je doktor rekao da sam alergičan na kućnu prašinu i još par stvarčica.

Alergija može biti i na odjelo, deterdžente za pranje veša, omekšivače za rublje, gasove u vazduhu... Postoji na stotine stvari na koje su pojedinci alergični, pa je utoliko teže pronaći pravi uzrok. Primjera radi, meni smeta vuna na koži od koje osjećam blago peckanje.

Mada ti savjetujem da odmah odvedeš dijete na ove testove i kod specijaliste za alergije, meni se sve čini da porodica djeteta igra veoma važnu ulogu u pronalaženju pravog uzročnika alergije. Kao što rekoh, izbacite iz ishrane sve potencijalne uzročnike alergije, uvedite dijetu sa veoma ograničenom količinom namjernica, a kasnije je postepeno proširujte sve dok ne nađete pravog uzročnika alergije. Bio bi dobro odvesti dijete na more ili planinu, da biste ustanovili da alergiju ne izazivaju eksterni faktori.

Ja sam takođe pokušao da na internetu i to na engleskom jeziku nađem nešto vezano za alergiju kod djece, specifično za tvoje dijete. Našao sam da se ta vrsta alergije naziva "Hives", što se na srpskom zove još i "koprivnjača". Ovi izvori kažu da ona može biti izazvana dodirom, disanjem, hranom, ali i stresom. Upravo zbog toga veoma je teško identifikovati pravi uzrok ovog problema.

Puno sreće kod dijagnoze i nemoj da odugovlačiš sa analizama!
Željko Tomić

Hives

Hives is a rash of large or small red bumps in clusters or groups on various parts of the body. It is usually systemic but could also be a contact related rash. Hives can be caused by touching, breathing or eating an allergen or even by emotional stress. This makes it harder to identify the cause of an outbreak.
Idi na stranu - |listaj dalje|