fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sarini_specijalci - 83205 - 02.03.2013 : Nenad NS - best (1)

SBP


Baš sam se obradovao kada sam pročitao Ivanov tekst o SBP, o tome da se njihovo ratovanje na Zapadu uzima kao primer za brzo uvezivanje i uspešno izvođenje kotranapada.

Od srpskih ratnika, tu čast je imao i Vojvoda Putnik koji je druga fusnota i uzmima se kao primer za uspesan prelazak iz povlačenja u rasulu u silovit kontranapad u Kolubarskom boju, a takođe se spominje manevar Druge armije Stepe Stepanovića kao i to da je slomljena i poražena armija uspela da se organizuje u opštem rasulu, sa Kosmaja i Rudnika izvede kontraofanzivu, oslobodi Beograd i čak po drugi put pređe u Srem na teritoriju AU, zauzme Zemun i uništi i zarobi čitavu komoru 5. armije AU vojske. Opisano je i to kako su nam Francuzi poslali preko Soluna topovske granate pogrešnog kalibra i kako je Vojvoda Putnik organizovao da se već iseljena fabrika iz Kragujevca postavi iza fronta, da preprave granate i da ih direktno iz fabrike konjskim zapregama prenose do topovskih baterija.

Prva fusnota i prvi primer je Kutuzov i slavna Borodinska bitka.

Čim budem našao malo vremena prevrnuću internet i otići do biblioteke Matice Srpske da pronađem gde se tačno spominje SBP, jer biti u društvu Vojvode Putnika, Stepe Stepanovića i Kutuzova je velika čast.

Čak i ako je možda neko u našem narodu preterao u želji da naglasi hrabrost i veštinu SBP-a pričom o proučavanju njihovih akcija na vojnim školama na Zapadu, opet je velika čast što je srpski narod imao tako hrabru i uspešnu jedinicu.
Idi na stranu - |listaj dalje|