fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilidza - 83186 - 01.03.2013 : Razvigor Srbija - best (3)

Borbe za Betonaru 1995. godine


Najžešće urbane borbe u čitavom ratu!

Da bi se saznala prava istina o ratu u Sarajevu, potrebno je pogledati u ratna dokumenta obe strane. Svi znaju i slažu se u tome da su u Sarajevu vođene najžešće urbane borbe u toku čitavog prethodnog rata. Oni koji su upućeniji, odmah će pomisliti da su najšežće urbane borbe u Sarajevu vođene za Otes. Bar tako deluje! Međutim, ratna dokumenta pokazuju drugačije.

Najžešće urbane borbe u Sarajevu, pa samim tim i u čitavom ratu, su vođene za objekat Betonaru ili Gušića halu na Stupu od Vidovdana, 28. juna, pa skoro sve do kraja avgusta 1995. godine.

Napad na ovaj objekat je bio srpski kontraudar tokom velike ofanzive Armije BiH koja je otpočela 15. juna. Betonara je bila hala dužine nekih 60 metara, dobro utvđena bunkerima. Srbi su je zauzeli prepadom, na Vidovdan, oko 8:15 ujutru, bez sopstvenih žrtava. U hali je zarobljen jedan oficir Armije BiH, Smječanin. Nedaleko odatle zarobljen je i jedan diverzant Sarajkić. U čitavom napadu poginulo je nekoliko muslimanskih vojnika.

Međutim, tada kreće kontranapad manevarskih jedinica 1. korpusa i Vikićevih specijalaca, što je značilo početak jedne ogorčene borbe koja će potrajati skoro dva meseca.

U bilizini hale, na prostoru od nekih 500 krvadratnih metara, svakodnevno su trajale žestoke borbe. Artiljerija 1. korpusa je iz sve snage tukla po hali, a pešadiske jedinice su pokušavale da je preotmu. U pomoć su im dolazile i jedinice iz Tuzle i Zenice. Sa srpske strane borili su se vojnici Ilidžanske brigade, naravno najviše lokalni vojnici iz Neđariđa i Kasindolske ulice.

U samoj hali je neprekidno dežuralo desetak srpskih vojnika koji su se gušili u prašini i dimu eksplozija, često noseći gas maske zbog ubacivanja bojnih otrova.

Borbe su po odlučnosti i žestini podsećale na one iz Staljingrada, pa se može reći da je to bila staljingradska sekvenca u ratnom Sarajevu.

Srpska odbrana je bila odlučna, a muslimani su neprestano napadali. Tako je potrajalo sve do 31. jula kada su srpske snage minirale halu i povukle se, nakon čega je ista dignuta u vazduh. Međutim, borbe su se nastavile i oko ruševina još skoro mesec dana.

Danas se retko ko seća tih borbi, naravno osim onih koji su u njima učestvovali, ali postoji niz razloga da se može reći da su to bile najžešće borbe u Sarajevu.

Borba za Otes je trajala samo nekoliko dana, dok su borbe za Betonaru trajale skoro dva meseca. Pored toga, na tom izuzetno malom prostoru je utrošeno nemerljivo više municije nego na Otesu. Dalje, muslimanske snage su u to vreme bile mnogo bolje opremljenije i naoružane, i sa dobrim snabdevanjem municije. I na kraju, gubici su bili skoro isti kao na Otesu, što je za Sarajevsko ratište bilo jako puno.

Samo u avgustu, u borbama oko ruševina Betonare poginulo je 35 vojnika 1. korpusa a verovatno i nekoliko policajaca. Sa muslimanske strane je poginulo oko 100 vojnika i policajaca sa muslimanske strane, dok je na srpskoj strani bilo mnogo manje poginulih, možda njih desetak ali je bilo preko 100 ranjenih, što su za malobrojnu Ilidžansku brigadu bili izuzetno teški gubici, koji su pretili da je potpuno parališu. Iz stroja je bila izbačena skoro čitava jedna četa. Ovo su ujedno bili i najveći srpski gubici tokom čitavog trajanja ove ofanzive.

Što se ratnih dokumenata iz perioda trajanja ove ofanzive tiče, na unutrašnjem frontu oko Sarajeva, kod Srba dominiraju izveštaji vezani za Betonaru. Tamo se šalje najviše municije i sa tim uspesima, pogotovo onim početnim, hvalio se čitav SRK, čije su jedinice u specijalnim izveštajima bile upoznate sa postignutim rezultatima kod Betonare i da su tamo zarobljeni muslimanski vojnici.
Idi na stranu - |listaj dalje|