fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 83141 - 27.02.2013 : Hamza Buzim - best (1)

Bihać, ofanziva 'Jutro' - januar '95. godine


Za mene lično, januar 1995. godine je bio najteži mjesec u životu.

Komanda VRS i njihovi saveznici, okupljeni oko Fikreta Abdića, su bili svjesni da 505. bužimska na čelu sa Nanićem čini prepreku pada Bihaćkog okruga pa su početkom tog mjeseca glavninu svoje ratne tehnike usmjerili na liniju odbrane 505. bužimske.

Zbog velikog zamora naših jedinica, VRS sa njenim saveznicima uspjevaju da probiju našu liniju odbrane. Nakon toga su uslijedili naši kontraudari, u kojima smo im mi nanosili značajne gubitke u živoj sili, ali Bogami i oni nama!

U našoj arhivi je ostalo zabilježeno da je neprijatelj u toku tog mjeseca izveo 27 kombinovanih artiljerisko-pješadijskih napada, na položaje boraca 505. bužimske brigade. Kod nas u Bužimu je ostalo zapamćeno da je tog januara svakodnevno klanjana dženaza (sahrana) kao 6. namaz (molitva) jer su se borbe vodile svakodnevno od Stabandže do Bihaća.

Moram još napomenuti da su i bihacke brigade 501. slavna i 502. viteška u toku januara i polovine februara uspijele pomaći neprijatelja sa rubnih djelova grada Bihaća i vratiti izgubljene položaje: Debeljaču, Vedro Polje, Klokot, Zavalje, Skočaj. U ovim borbama oslobođena je i kasarna "Grmeč", poznato uporište Bihaćkog ratišta. Na taj način je polako skinut teret sa naših leđa.

Zahvaljujući komandi 5. korpusa, koja je stalno bila u kontaktu sa drugim korpusima BiH a naročito sa 7. korpusom koji negdje u februaru otpočinje sa operacijom Vlašić, polako je skinuta omča sa našeg vrata.

Danas kad svi malo realnije sagledamo stvari dobili smo svi kako ono narod kaže ""čunu i po somuna". Mi danas imamo:

1) najveću stopu nezaposlenosti
2) najveću stopu kriminala
3) najveću stopu korupcije
4) kod nas u Bosni i Hercegovini zdravstvena knjižica košta 100 eura.
5) narod je gladan a političarima nikada dosta.

Toliko od mene i svako dobro!

Hamza,

imam malu zamjerku na tvoje pisanje:

Prema tvome, ispade da su Srbi stalno napadali a vi na kraju sve oslobodili. Bilo bi pošteno da si napisao sa kojih ste pozicija potisnuti, koja naseljena mjesta su Srbi zauzeli, da pomeneš malo UN i njegovu ulogu itd. itd...

Drugim riječima, nedostaje ti malo objektivnosti!
Idi na stranu - |listaj dalje|