fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 83139 - 27.02.2013 : Komentar Istočno Sarajevo - best (0)

Komentar na hrišćanstvo kod Srba


Poštovani, gospodine Tomiću,

samo da Vas napomenem da ste u jednom komentaru izrekli činjenicu da su srbi primili hrišćanstvo za vrijeme Stefana Nemanje, međutim to nije baš tačno. Najstariji dokazi da su Srbi primili hrišćanstvo imamo oko 870. godine u imenu srpskog arhonta (vladara) Petra, iz dinastije Klonimirovića, dok su Nemanjići (Rastko) zaslužni za stvaranje SPC.

Srbi su bili hrišćani i prije Nemanjića, ali su bili do 1054. ili pod Ohridskom mitropolijom ili Dubrovačkom, Splitskom i Barskom biskupijom. Posle raskola, većina se okrenula pravoslavlju, ali je dio ostao i katolicima (Duklja, okolina Dubrovnika, Hum i Zahumlje) ostao katolički i na kraju se "pretvorio" u Hrvate.

Izvinite i nadam se da nema ljutnje. Pozdrav!

Poštovani,

koliko je meni poznato, ja sam napisao da je primanje hrišćanstva kod Srba bio spor proces i da je tekao dugo. Slažem se sa svim što si napisao, ali treba shvatiti da je bilo srpskih krajeva koji su na Hrišćanstvo prelazili čak i u Srednjem vijeku. Ne treba zaboraviti da su i Bogumili bili Srbi, a oni su imali svoju crkvu gotovo do dolaska Turaka. Tek sa nestankom njihove crkve završen je prelaz Srba na Hrišćanstvo.
Idi na stranu - |listaj dalje|