fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_gradacac - 83099 - 26.02.2013 : Braco Prijedor - best (0)

Krajišnici na Gradačcu, nije bilo baš sve tako!


Najvise vremena sam proveo na Gradačcu, 6. sanska brigada, 3. bataljon, i tamo je tekao med i mlijeko, te nije bilo linije i ostale gluposti. Sada su me ovi ispod povukli za jezik, te želim da ih demantujem, ako moram da ispravljam drugu stranu, a to je logično i nužno. Međutim, ovaj put moram da ispravljam i svoju stranu, jer se pišu stvari koje su netačne i neprovjerene! Kada pišem nešto što je neko drugi rekao ili doživio, onda naglašavam da je to iz tuđih usta, a samu informaciju provjerim i kod drugih izvora!

Nakon završetka akcije na Koridoru, 43. MTB je držala liniju prema Gradačcu, gdje je kasnije upućena i 6. sanska brigada. Na početku je bilo i ofanzivnih borbenih dejstava, ispravljanje linije, te dostizanje kota za potpunu kontrolu nad predgrađem grada, te industrijske zone gdje su bili Prijedorčani (Vis, Huskići, Hasanbašići). Napominjem da nikada nije ni bilo u planu ići na grad, već držanje linije što je moguće dalje od Koridora. Kako je vrijeme odmicalo, sve smo se više ukopavali tako da je na kraju, kada smo krenuli da branimo svoja ognjišta ostala jako dobro utvrđena linija sa tranšejima, zaklonima, grudobranima, fugasama sve po PE-ES-u, jer je tamo bilo i snajpera, diverzantskih grupa i svega ostalog.

Kada smo se vratili sa operacije Breza '94, onako sjebani, zamjenili smo naš bataljon na Sibovcu, koti Vis koja je dominantna za obe strane. Nakon par dana su nas napali, ušli su nam u liniju na samoj koti, i tad je veći dio linije pao uprkos tome što je bila iskopana rezervna linija na par stotina metara iza nas. Tada gine više boraca, a i oni su imali gubitke. Nakon toga sledi naša kontra, vraća se dio linije, ali ne i cijela kota već samo jedan dio, tako da su linuje bile na toj koti bile svega 40 metara udaljene jedna od druge. Zbog toga smo morali noću da kopamo tranšeju duž čitave linije, i ona je ostala do kraja rata, pa tuda prolazi i linija dejtonskog razgraničenja.

A sada o vozu i našem neuspjelom pokušaju da na "ho-ruk" uđe u grad i isti zauzme. Prema kazivanju druga, koji je bio u Vojnoj policiji pri 43. mtb i koji je učestvovao u akciji tog dana, voz je napravljen po uzoru na voz iz Knina. Tih 400 metara skinute pruge je postavljeno u toku noći jer je to bio dio između linija. Međutim, noćni rad, kao i svaki drugi, je bio traljav pa je voz pod teretom propao između šina. Oni se nisu nadali takvom iznenađenju, jer jer je diverzantska grupa "Manijakosi" već par puta bila u izviđanju u tkz. industrijskoj zoni do koje je vodila ta pruga. Ukratko, ti momci su bili poput onih iz izreke "smrt ga gleda a on se na nju smije". Dalje, taj moj drug kaže da je to bilo jako dobro zamišljeno i sve je teklo po planu kao i napadi na ostalim pravcima, ali je voz propao između šina. Kasnije su ga muslimani gađali tenkom. Jedan vagon se sa lokomotivom i djelom naoružanja uspio vratiti nazad.

Ono što nikome nije jasno jeste zašto voz kasnije nije poklopljen artiljerijom!

Kod običnih vojnika nije bilo šverca, već taj inat, susret bez oružja, pa i kafa sa protivničkom stranom bez ikakvog incidenta dok to komanda nije sankcionisala.

Inače, snajper je bio stalno aktivan sa suprotne strane. Ne znam tačan broj poginulih od 6. sanske na Gradačcu ali je on značajan.
Idi na stranu - |listaj dalje|