fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_doboj - 83095 - 26.02.2013 : Talijan Tuzla - best (2)

Osvajanje kote 592 Vis - Gračanica 04.08.1994. godine


S obzirom da je rat već davno završen ali u našim sjećanjima je on još uvijek tu, želio bih da prenesem svoje utiske o zauzimanju kote 592 vis Gračanica.

Oko tri sata ujutro, 04. 08. 1994. godine, dolazimo u selo Malešiće odakle nam je polazna tačka . Ja i 88 mojih saboraca kada smo došli na liniju razdvajanja Armija muslimanske BiH i VRS krećemo kroz jednu šumsku rasjeku u ranim jutarnjim satima. Prilikom prolaska kroz linije VRS uočavamo njihove prve vojnike. U krećem vremenoskom periodu ulazimo iza njihovi linja u rejonu sela Škipovac. S obzirom da smo napad Armija muslimanske BiH očekivali u osam sati imali smo vremena da potražimo vezu -žicu koja spaja linje odbrane VRS i komande njihove vojske.

Nakon što smo izvršili sve pripremne radnje, napad naših snaga je počeo u dogovoreno vrijeme. Prvi napad Armija muslimanske BiH je odbijen, pri čemu mi stupamo u akciju. Pošto smo na vezi imali liniju i komandu VRS znali smo da im dolazi ispomoć od dvije grupe od po 17 vojnika. Odmah smo se organizovali u dva pravca, kako bi razbili te dvije grupe vojnika VRS.

Nakon borbe koja je trajala oko pola sata, donjeli smo odluku o zauzimanju kote iz pravca Škipovca. Sam napad je počeo u 9 sati i 40 minuta. Veoma brzo smo ovladali kotom a potom i djelove sela Škipovac.

Ovo je samo jedna od akcija. Nadam se da će mi se javiti neposredni učesnici sa srpske strane pa da opišemo akcije: Doboj 22. 10. 1994, 03. 06. 1993. godine, most na rijeci Spreči, itd... U svakom slučaju, interesuje me sve vezano za Istočno-dobojsko ratište.

Pozdrav!
Idi na stranu - |listaj dalje|