fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zavidovici - 83088 - 26.02.2013 : Strikan Zavidovici - best (4)

Podsjelovo, Tunjik, ratna zbivanja


S obzirom da se u posljednje vrijeme nešto otvorenije piše o stradanju obje armije na Podsijelovu, podijelio bih i nekoliko mojih utisaka iz tog perioda. U to vrijeme sam obnašo jednu od kadrovskih funkcija pa iz prve ruke znam kako su tekle stvari oko naše ofanzive i srpske kontraofanzive.

Armija muslimanske BiH te godine upriličuje nekoliko ofanzivnih napora na zauzimanju istaknutijih kota u ovom rejonu. Prvi i jedini uspjesi u toj godini bilježe se osvjanjem Šuplje bukve i prodorom u omanja srpska sela Božiće, Svinjašnicu i Lazendiće. Nakon toga se konsoliduje nova linija kroz selo Tunjik, ali je ona bila nepravilna i lomila se na više mjesta i na našoj ali i na protivnoj strani. Zauzeta sela su sistematski opljačkana i popaljena a glavnu riječ u otimačini srpske imovine vode okorjeli dezerteri i nepopravljive kukavice. Jednom od njih je sijač smrti prostrijelio vrat uz samu žilu kucavicu, ali ga je zasjekao poplitko pa se dobro ukenajo od straha. Inače, pomenuti je u ratu bio jedna od viđenijih kukavica.

Helem, nova linija se nepravilno konsolidovala pa su zaostajale praznine koje je srpska strana pokrivala jedinicama sa po nekoliko ljudi na otvorenom prostoru, naprosto zaređanih iza prirodnih prepreka, drveća i stijenja tako da im se lako moglo dohakat preciznijom paljbom.

Istina je i to da smo i mi stradali bez reda i mjere. Sjećam se pogibije dvojice zeničkih vojnika. Kratko nakon zauzeća srpskih sela trebalo je ustanoviti jedan krak linije spram Pocijelova, kojeg su Srbi držali pod otvorenom vatrom s obzirom da je između dva rova pucala ledina od nekih tridesetak metara. S druge strane snajper je šicao na svaki pokret. Prvi vojnik, mlađih godina istrčava i ne doseže ni do pola pravca pogađa ga snajper i obara na ledinu. Drugi tek kreće a snajper ponovo pogađa nakon čega ostali gube spremnost da dalje istrčavaju. Drugi vojnik nije odmah podlego, ali ga u nekom od kasnijih rafalanja pogađa još nekoliko hitaca i usmrćuje pred očima zabezeknutih ljudi.

Tih dana je na srpskoj strani vladalo prilično rasulo, što ne iznenađuje obzirom da smo u selima zaticali tek posluženi ručak il tek izmuženo mlijeko u čabru.

Nekako u toku akcije na Šuplju bukvu nam se desila i jedna gadna neprijatnost. Negdje iz pozadine, jedan tenk je davao artiljerijsku podršku "Labudovima". Zahvaljujući lošoj koordinaciji i navođenju artiljerijske paljbe, jedna tenkovska granata pogađa ispred srpskog rova i smrtno ranjava jednog vojnika. Dok nam je u glavama još zujalo od tenkovske granate neko je prihvatio ranjenog "Labuda" oko pasa, a tijelo se od povlačenja raspolovilo na dva dijela. Bili smo gnevni, a komandant je tražio da se odmah uhapsi tenkista.

Proboj sa naše desne strane je radila jedna izviđačka četa iz Zavidovića. Tamo je bilo dosta ranjenih i poginulih jar nas je čistina sprečavala da rano i neopaženo primaknemo bliže rovovima. Na tom mjestu je teško stradao i moj ratni kolega jer mu se metak u rikošeu zario u vratnu kičmu i tako ga trajno onesposobio.

Pisaćemo i narednih dana. Tek sam sada nabasao na ovu stranicu!

Kota 715 Posjelovo, Zavidovići
Idi na stranu - |listaj dalje|