fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zavidovici - 83043 - 25.02.2013 : Radlovac Zenica - best (4)

Podsjelovo 1994. godine


Da li ima neko da moše da napiše nešto o zauzimanju linija Armija muslimanske BiH na Podsijelovu '94. godine? Tada je pao značajan potez linije od Ravni preko kote 705 pa sve do kote 715.

Napad je počeo iznenadnim upadom neke jedinice VRS-a na naisturenije rovove na Ravnama. Sa prvim hicima smo izgubili jednog vojnika na stražarskom mjestu. Vjerovatno se radilo o preciznim snajperskim hicima jer je pogođen direktno u glavu. Dok je taj vojnik bio na straži ostali su igrali karte.

Uz prve rafale počeli su i povici muslimanskih imena:

 • "Zulfere, Omere, udri, ne daj mu na tu stranu!"

  Ovo je vjerovatno rađeno da unesu kratku konfuziju kod boraca Armija muslimanske BiH. Shvatajući da je vrag odnio šalu, ostali su se dali u bezglav bijeg. Među njima bio i jedan razmetljivac koji je cio rat drhto kao pas kada se god spomene srpska ofanziva. Usput je zaboravio i PM-72. Poslednji koji je iskako imao je priliku ispaliti nekoliko rafala u pravcu odakle je dolazio napad.

  Poginuli vojnik je kasnije razmijenjen, a bio je i u nekom srodstvu sa onima iz prvog rova što su izvukli najdeblji kraj i u kome smo izgubili još trojicu i artiljerijsku potporu.

  Istoga dana pada i cio potez linije u navedenoj distanci, uglavnom zahvaljujući naređenju lokalnog komandira koji nije imo tri čiste o ratu. On bješe iz neke je mutave obitelji, ali se nekako ugurao među oficirski kadar.

  Dok smo uzmicali, kud je ko mogo, na čistini od oko sto i pedesetak metara izbija neko oklopno vozilo, vjerovatno sanitet, a naš vojnik ispaljuje i pogađa negdje pri dnu konzole vozile onesposobljujuć daljnje napredovanje.

  Iza krivine i prignutog hrasta je bio pozicioniran naš tenk T-34. Imao je neko oštećenje na gusjenici pa je često tražio popravke, ali je mogao da djeluje s obzirom da su svi ostali elementi bili neoštećeni. Međutim, kada je trebalo da ga izmjesimo ispostavilo se da su srpski vojnici previše blizu.

  Gotovo istog trenutka naš najbliži vojnik sa RPG-om traži dopuštenje da puca u tenk, međutim pomenuti komandant odbija pa tenk ostaje u tampon zoni. Ipak, srpska strana ga tokom večeri izbavlja uz pomoć drugog tenka.

  Na kraju dana smo imali nepovoljan bilans, dvojicu mrtvih i nekoliko Zeničana koji su bili u jednoj od interventnih jedinica. Uz to, u bijegu je ostalo nekoliko pušaka i dva PM-72.

  u daljnjem neprijateljskom napredovanju gubimo kotu 705 i zamalo kotu 715. U nekoliko narednih dana Armija muslimanske BiH na ovoj distanci će izgubit oko 110 vojnika. Bilo je tu i dosta ranjenih, što teže, što lakše, oko sedamsto do osamstvo, s obzirom da se i nisu baš tačno brojali kolateralni gubici.

  Sjećam se i jedne zeničke brigade. Neki kreten ih upućuje u tampon zonu. Shvativši da su dobar plijen, Srbi ih zasipaju njihovim minobacačima i za nekoliko sati izbavljamo ih iz potpune kataklizme. Bilo je tada mnogo osakaćenih, bez ruku, nogu, prstiju, glava - užas pravi.

  Kasnije saznajemo da je u zatočeništvo pao i jedan od naših stalnih vojnika. Uoči napada je kreno kroz tampon zonu da pobere gljive. Kad je napokon razmijenjen slika je bila stravična - neka životinja ga skroz izmasakrirala je su mu nedostajali pojedini dijelovi tijela: ruka, noga i td.

  Nakon toga je linija konsolidovana, pa smo odbili nekoliko napada. Ipak, najgori su bili oni večernji. Kad krenu mi ospemo a oni ustaju. vjerovatno s nekom posebnom opremom koja može podnijet pješadijsku paljbu. Pa onda slika napredovanja srpskih specijalaca pod nekim košarama i bremenom neke žice i oklopa. A snajper je sjekao svaki pogled koji se podigne nad tranšejom.

  Mnogo toga se zaboravilo al neke stvari će se pamtit zauvijek. Stravično!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|