fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 83033 - 25.02.2013 : Terminator Škile BiH - best (0)

Ponovo o Lupoču


Čitam ove priče ljudi koji su bili na suprotnoj strani i njihova sjećanja što se tiče tih dešavanja na Lupoču 03. i 04. oktobra 1995. godine i moram priznati da su mi sada jasnije neke stvari, ali opet ima i nekih sasvim netačnih i zaslužuju ponovo da se okrenem njima.

Ne znam koliko je uopšte bitno raspravljati o ovim stvarima ali neka ostane neki pisani trag, čisto da bi se došlo do neke zajedničke istine.

Napad na naše dvije bajte je počeo 03. 10. 1995. godine u rano jutro i gdje mi je "navodno" direktni učesnik u tom napadu napisao da te dvije bajte napada dvadesetak ljudi, što se poklapa i sa mojim zapažanjem u vezi jačine neprijateljskih jedinica.

Tu ubijaju našeg čovjeka koji je slučajno naletio na njih i nikakvim hladnim oružjem kako neki hoće da prikažu nego iz automata, jer da je to tako kako oni hoće da kažu onda bi sve nas uhvatili na spavanju. Samo da kažem da nas je bilo osmorica u te dvije bajte, a imali smo i jedan broving kojim tučemo po Nikolinim stjenama kad krene napad muslimana na Lupoč. Nismo uopšte bili ukopani jer smo bili iza naše linije najmanje 400 metara.

Potenciranje ove priče o nekakvom hladnom oružju sa suprotne strane mi samo daje za pravo da mislim da su ga zaklali kad im je pao u ruke, jer je još uvijek bio živ kada ga je jedan naš čovjek pokušao izvući.

Ovdje neko vezuje Kobiljaču i Lupoč, a razmak između ove dvije kote je oko 1,5 do 2 kilometra. Ukoliko me sjećanje još dobro služi, Kobiljača prvi dan uopšte nije bila napadnuta.

Moram reći da ovako veliki prostor niko ne pokriva i tu su muslimanski diverzanti našli prostor za ubacivanje. Naše dvije bajte su u ovom međuprostoru ali mi smo mnogo bliže Lupoču.

Druga stvar koja je nekima bitna je to famozno ubacivanje njihovog veziste u našu liniju veze pa je od toga napravljena teorija da nas je on u stvari nasamario pa smo se mi povukli sa Lupoča. Mi smo bili uvezani kablom sa našom linijom tako da ste vi tu liniju mogli slušati već prvog dana vaše akcije, kada ste zauzeli ove dvije bajte, ako su uopšte ikakva naređenja i komande išli tim putem.

Mogu da se složim sa Safetom da je dobro što smo se povukli, mada smo se mogli još jedno određeno vrijeme solidno braniti, jer bi sigurno imali mnogo više gubitaka a postojala je i mogućnost da budemo i potpuno okruženi.

Za sada toliko!
Pozdrav.
Idi na stranu - |listaj dalje|