fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 83026 - 25.02.2013 : Hamza Buzim - best (0)

Operacija Jutro, novembar-decembar 1994. godine


Srpska ofanziva JUTRO i Abdićev povratak

Nakon operacije "Grmeč" u kojoj je oslobođena zloglasna Kasarna Grabež, združene snage srpske vojske otpočinju ofanzivu na Bihaćki okrug. Ova ofanziva poznata pod nazivom "Jutro" a planirana je u dogovoru sa Fikretom Abdićem čije su PVF trebale da u sklopu iste operacije u rejonu Velike Kladuše napadnu snage 5. korpusa i ponovo uspostave vlast svoga Babe.

Borba na dva fronta

Nakon povratka jedinica naše 505. sa položaja iznad Bosanske Krupe, pred nama je bila do tad najjača neprijateljska ofanziva VRS, Martićeve vojsk i Fikretovih izdajnika.

Poslije samo par dana odmora stiže naredba da se sve elitne jedinice 505. upute na Bihaćko ratište, gdje je neprijatelj već otpočeo sa ofanzivom.

U ovoj ofanzivi, možda kao nikada do tada, korištena je sva ratna tehnika i ogroman ljudski potencijal. Poslije 3 dana provedena na Bihaćkom ratištu, rekli su nam da idemo na Veliko-kladuško ratište jer se tamo očekuje žestok napad Fikretovi PVF SA prostora Republike Srpske Krajine.

Abdićevci su svoj povratak u Kladušu najavili 17. novembra, ali su ipak udarili dan prije tj. 16. novembra.

U vrijeme Autonomaškog udara na Kladušu većina naših elitni jedinica je ostala na Bihaćkom ratištu, na kome su naše jedinice već bile izgubile neke važne strateške položaje.

Poznavajući vrlo tešku stratešku situacije u kojoj se nalazi 5. korpus, izdajnik Fikret Abdić sa Martićevim jedinicama napada sjeverozapadni dio okruga kako bi olakšao posao VRS koja se žestoko okomila na Bihać.

Nakon ovog, srpsko-autonomaškog napada na Kladušu, jedan broj jedinica 505. sa Bihaćkog ratišta biva prebačen na položaje prema izdajničkim snagama zajedno sa 506. lladuskom rušimo nadu o zauzimanju Kladuškog prostora.

Ipak, zbog nastale situacije na Bihaćkom djelu ratišta, zbog svakodnevnih borbi, bila vezana i nemogućnosti prolaza humanitarne pomoći sa hranom, lijekovima i drugim životnim potrebštinama. Zbog svakodnevne promjene na linijama odbrane duž cijelog fronta naše snage su bile prinuđene na taktičko povlačenje iz Kladuše u dubinu nase teritorije (južni dio) ratišta oko Bihaća.

VRS je uspijela ovladati naseljima: Sokolac, Debeljača, Vedro polje, i Klokot i tako se približiti gradu Bihaću.

Iz Međunarodne zajednice niko nije pokazivao značajnije interese ove navodno "zaštićene zone" koju je valjda trebao štititi neki nejaki Bangladeski bataljon UNPROFOR-a koji su zamjenili Francuski bataljon koji se povuko iz bihaćkog džepa još u septembru, prije isteka redovnog mandata i ne čekajući smijenu Bangladeskog bataljona.

Razlog ovog prijevremenog povlačenja Francuza jeste najvjerovatnije ova sveopšta ofanziva na Bihaćki okrug, o kojoj su najvjerovatnije bili obavješteni iz prve ruke.

Zatečeni momentalnom situacijom; Dole tvrdo; Gore visoko a okolo neprijatelj, stanovništvo, stariješine, borci donose odluku da se bore do kraja, dok mnogi strani vojni analitičari predviđaju pad Bihaćke enklave. Tadašnji prvi čovjek UN Butros Gali i njegov specijalni izaslanik Yasuši Akaši su bili na dnu spiska ljudi kojima su tada Krajišnici vjerovali jer su u zadnje tri godine rata pale mnoge maske i uglavnom se znalo ko vuče na čiju stranu.

slijedi nastavak januar '95
Idi na stranu - |listaj dalje|