fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 83000 - 24.02.2013 : Gradelj Igmanovic Hadzici - best (0)

Rakitnica


Vidim da odlično poznajete kote i brda po Bjelašnici. Što se tiče sela na Bjelašnici, ona su prije rata bila obična planinska, nerazvijena sela. Nakon rata je probijen novi put preko Bijelih voda (kota između Hojte i Javorka) i kroz Kolijevku sve do sela Sabici, Rakitnica, Sinanovići, Umoljani, Lukavac itd... Sada se u Rakitnicu iz Sarajeva dođe za 45 minuta vožnje jer je cesta asfaltirana. Svako selo ima uličnu rasvjetu, telefone i novu električnu mrežu. U njima su izgrađene i sportske plohe, a u Šabićima postoje dva manja motela i sl. ugostiteljski objekti. Sada su tamo odlični uslovi za život ali je glavni problem što nema ljudi. U svakom selu ima po 6-7 starijih ljudi i to je to.

Ljuljeva stijena je brdo iznad Rakitnice i Šabića. Priča se da je minirano tako da i nisam pokušavao da se popnem. Vi će te to bolje objasniti.

Imam dosta slika iz Rakitnice i prosle godine sam obisao vecinu ovih kota (Mlakva, Sljemena, Baletine vode, Mala i Velika Poljica, Borikovci, Bukota itd. ) Koliko znam slike se ovdje ne mogu objavljivati, postavio bi ih vrlo rado.

Vidljivi su ostaci rovova na Poljicama i djelimično na Sljemenima. Još se naziru ostaci naše vojne baze u Slanoj bari - raskrsnica starog puta za Tušila ili Sinanoviće. Tu je bila i naša vojna baza ali tek u jesen 1994. godine kada smo vas potisnuli da se povučete Hojte i Borikovca.

Inače, čitav taj kraj je i dalje nesiguran jer ne znam kuda ste sve postavljali mine. Znam da je rizična Ljuljeva stijena i Predavice. Mislim da ste i na Predavicama imali neke objekte.

Pozdrav i dođite ponekad na čist zrak u Rakitnicu. Možda i kafu popijemo :)

Poštovani,

slike se ne mogu direktno postaviti zbog virusa i sličnih gluposti. Međutim, iste možeš poslati na moju adresu: slavicnetŽhotmail.com. Nadam se da znaš da se je ono Ž u email adresi ustvari ono "majmunsko A", koje je uobičajno u svakom email-u.

Pošalji slike, ja ću ih rado objaviti!
Idi na stranu - |listaj dalje|