fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 82975 - 24.02.2013 : M St Srbac - best (1)

Područje Rakitnice


Pozdrav,

i ja sam u više navrata bio u rejonu Rakitnice, odnosno sela Rakitnica, pa bih malo volio da mi opišeš sadašnje stanje tamo pošto kažeš da navraćaš tamo u toku ljeta. Ja sam bio u bajti iznad sela, kada se prođe drvena štala na Ljuljevoj stijeni. Odatle smo imali pogled na Bobovicu, lijevo neke livade gdje su vaši civili uvijek sakupljali sijeno ali ih mi nikada nismo gađali, a desno je bila baza UN.

U proljeće '94 su vaši diverzanti po sniježnoj oluji upali i uništili jednu našu bajtu, dok je kod druge likvidiran jedan vaš borac koji je kasnije ukopan poslije onog šumarijskog objekta prema Predavicama, ali mislim da je kasnije tijelo iskopano i da je razmijenjen. Inače, bio je iz Foče.

Predavice su kota kad se ide iz sela prema Trnovu, poslije one dvostruke krivine ima jedan proplanak. Tu su bili naši minobacači i dvije drvene barake kao i uređeni rovovi za posade i municiju. Interesuje me ima li sada išta od toga? Ispod u potoku je bio i kran za izvlačenje trupaca.

Na Ljuljevoj stijeni je stradao sasvim drugi vaš borac. Naime, 01. oktobra, u pokušaju napada u ranu zoru, nosio je 84-tvorku i imao je dugu kosu, a umjesto uniforme imao je plavu tenerku gornji dio. Koliko ja znam, i on je kasnije razmijenjen.

U tom rejonu sam bio od proljeća do jeseni '94. godine i jedina stvar koja me je oduševila je bila potok Rakitnica koji smo pregradili i na njemu napravili kupalište, odmah iznad sela prema tom šumarskom objektu, a sad kad gledam slike na netu vidim da to zovete Podomar.

Pozdrav!
Idi na stranu - |listaj dalje|