fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 82959 - 24.02.2013 : Mile Zvornik - best (0)

O mjestu gdje je sahranjen vojnik Armije BiH


Na Ljuljevoj Stjeni sam bio u ljeto 1994. godine nisam siguran kako se zove selo u koje smo silazili, samo znam da se nalazilo desno od moje bajte i bilo je udaljeno oko 500 metara od naše linije.

Sjećam se jedne štale od kamena, pored koje je prolazio put ka Rakitnici. Ja sam u to vrijeme bio na najistaknutijoj koti više sela. Tog vojnika Armije BiH smo pronašli na samom ćošku te štale gdje se i nalazila bašta sa povrćem. Znam da je tu bilo dosta krompira.

Davno je bilo ne mogu se iz ovog ugla sjetiti tačno kako sada izgleda to mjesto ali kada bi mi poslao sliku tog sela i pod uslovom da je slikano od Ljuljeve Stjene možda bih ti mogao dati više informacija, mogao bih ti u 90 posto procenata odrediti i zaokružiti lokaciju gdje smo naišli na tog vojnika.

Za to vrijeme, dok sam boravio na tom mjestu, nije bilo neke jače akcije i borbe na Ljuljevoj Stijeni, a tada sam tamo bio negdje oko 2 mjeseca. Međutim, na položaju su mi pričali da je prije nego što sam ja tamo došao bilo dosta žestokih borbi jer je napadana naša linija a bilo je i mrtvih na obe strane. Pretpostavljam da je vojnik u tim borbama poginuo, mada napominjem da je ovo zadnje samo moja pretpostavka.

I kasnije sam dolazio u smjenu na Ljuljevu Stjenu ali sam bio u drugoj bajti i nisam više silazio u to selo tako da ne mogu da tvrdim da li je neko otkopao tog vojnika ili ne. Znam samo da smo nas dvoica lično vidjeli tog vojnika i raspitivali smo se po liniji da li je još neko silazio dole i to isto primjetio ali nismo ništa saznali jer niko nije tome pridavao mnogo pažnje. Pored toga, bili su rijetki oni koji su išli u selo jer se pričalo da dolje ima dole mina u što sam se i sam uvjerio kada sam pošao da uzmem motiku u blizini je bila postavljena zatezna mina tako da smo ja i moj drug išli dole i pri tome smo se strogo držali puta i te njive u kojoj je bilo krompira.
Idi na stranu - |listaj dalje|