fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 82871 - 21.02.2013 : Zis Hadzici - best (8)

Različiti pogledi


Možemo do u nedogled da analiziramo rat, ali svi polazimo od one nacionalne već stvorene pozicije koja se zove "naša strana" u stvari lično mislim da smo svi dobrano izmanipulisani i da su svi uspjesi ili neuspjesi nekome bili samo partija šaha.

Kao vijernik u svojoj vjeri koji praktikuje vjerske propise, a dosta su mi poznata i pravila i vaše i naše vjere, moram ti reći da smo svi zaglibili. Međutim, krenuću redom.

Zaima sam upoznao na Treskavici '95. i prije ga nisam poznavao niti kao čovjeka niti kao vojnika, a ono što znam jeste da nije bio general već kapetan a za njegova prijašnja djela ili nedjela kako vi kažete zaista ne znam, ali mu se, poput mnogih komandanata - oficira ne može reći je to da je bio kukavica.

Što se zlodjela tiče, nikada, nikako i nikome ne praštam da čini bilo kome nešto loše, a posebno ne civilima ili zarobljenicima. Lično sam bio u poziciji kada je bijesan vojnik kome je brat poginuo došao da se "obračuna" sa zarobljenikom, a u to vrijeme sam bio u VP a na zadatku obezbjeđenja improvizovanog zatvora i kunem se svim vrijednim da sam stao pred njega. On je čak uperio pušku u mene, ali se kasnije smirio i odstupio. Taj zarobljeni vojnik je preživio rat, došao do mog rodnog mjesta i igrom slučaja je preko nekog poznanika našao mene i pružio mi je ruku. To mi je značilo mnogo kao čovjeku.

Mnogi od nas su debelo griješili, a moram vam reći da mnogi od nas vrlo često olako pravimo zaključke i generalizujemo ljude po vjerskoj pripadnosti, upravo zbog lošeg iskustva koje imamo. Još jednom ponavljam, nikome ne pravdam nemoralne postupke, a časno vojno djelovanje - pa Bože moj kad smo ludi pa neka nam i bude. I trebalo je da ginemo kada smo glupi.

Nekom heroj, a nekome zločinac - ne znam da li je istina, ali sam čuo da su pripadnici moje jedinice prepoznali Šiša kao vojvodu iz Foče, i za njega kažu da je činio svašta, tako da je za jedne zločinac a za druge borce heroj.

Imali smo svi mi pojedince koji su se isticali ali moram odgovoriti jednu stvar. Činjenica je da mi nismo imali školovane oficire. Ustvari, imali smo ih jako malo, a meni se sve čini da je JNA prije rata favorizovala Srbe, a neosporno je i to da ste imali više oružja.

Ne vjerujem u ovozemjski zakon i svako kroji po svome i osuđuje kako misli da je uredu a ja lično sam za to i tako i činim, "živi i radi i pusti druge neka žive" a u Boga vjerujem, onog koji je jedan i za tebe i za mene, Bog nam je isti samo nam je vjera malo drugačija, naravno ako si vijernik. Jednog dana ćemo svi pred njega, pa onda neka bude po zasluzi, a tamo će biti ni po babu ni po stričevima.

Rat - gubitak ili uspjeh - ne znam ali sam siguran da smo svi gubitnici, a vi pogledajte sada manje-više svi ti visoki oficiri i političari iz tog doba sada žive fantastično udobno a običan narod, na obje strane je bio, a i sada je, samo fukara i potrošna roba.

Jedino mi nije jasno, da mi, ljudska bića kao intelektualna stvorenja, ni dan-danas još uvijek ne vidimo dalje od nosa pa se evo ko biva dičimo nečim svojim. E, moja braćo svi smo mi samo potrošni materijal. To smo oduvjek bili, a i bićemo!

Znam da ovo neće doprijeti u svačije srce, ali eto molim vas da ovo objavite.

Moj narod u dovi (molitvi) kaže "da nam dragi Alah da svima pameti."

Svim dobrim ljudima želim životnu i porodičnu sreću.

Pozdrav,
Zis

RE: Različiti pogledimada si članak nazvao "različiti pogledi", odmah moram da ti kažem da sam ti za njega dao čistu peticu. Možda bi bilo i 5+ da nisi napravio dva mala "previda" za koja vjerujem da su politički obojena, jer ne vjerujem da ove činjenice i ti lično ne znaš, jer si ovim tekstom pokazao da si jako inteligentan čovjek.

Kao prvo, treba da znaš da su se pitomci u Vojnu akademiju upisivali po ključu, prema nacionalnoj strukturi. Prema tome, tačno je da je u Jugoslaviji bilo oko 36,3% oficira iz srpskog naroda, ali upravo to procenat Srba u bivšoj Jugoslaviji. Takođe je tačno da je muslimana bilo oko 10%, tj. svaki deseti oficir je bio musliman.

Kao drugo, takođe je tačno da je mnogo više Srba bilo zainteresovano da bude JNA oficir, pa je i selekcija među njima bila bolja, tj. samo oni najbolji su nakon prijemnog ispita upisivali Akademiju. Pored toga, Srbi su uglavnom bili oficiri u pješadiji, dok su Hrvati i Slovenci više bili zainteresovani za mornaricu i avijaciju.

Kao treće, treba priznati da su SDA i HDZ uoči rata napravile katastrofalnu grešku što su pozvale hrvatske i muslimanske oficire da napuste JNA. Na ovaj način je vještački stvorena kriza i ubrzan raspad Jugoslavije, ali su ne-srpski narodi na početku Otadžbinsko-odbrambenog rata u Bosni i Hrvatskoj stavljeni u nezavidan položaj jer su to Srbi iskoristili da izvjestan dio naoružanja izvuku sa teritorija koje etnički nisu pripadali Srbima. Prema tome, za to što ste na početku rata imali manje naoružanja krivite svoje političare a ne Srbe!

Crnogorci su u bivšoj Jugoslaviji najradije išli u JNA, vjerovatno zbog toga što su imali loše životne uslove, pa im je JNA bila način da pobjegnu iz bijede. Ovo takođe znači da su samo najinteligentniji iz ove bivše jugoslovenske republike imali šansu da upišu akademiju. Samim time, u bivšoj Jugoslaviji je sa razlogom kružila priča da je najteže postati general ako si iz Crne Gore (tj. crnogorski Srbin) dok je bilo najlakše postati general ako si bio musliman.

Na kraju da dodam i ovo: tačno je da smo mi u Republici Srpskoj imali dosta odličnih generala, kao i nešto visokih oficira. Međutim, i kod nas je bila ista situacija, tj. većina aktivnih oficira nije htjela da ratuje u rovu, pa je većina odmah na početku rata "razgulila" preko Drine. I srpski komandanti i komandiri u rovovima su bili konobari, šoferi, melalostrugari, ugostitelji... Ne znam da li ti je poznato da ni Arkan ni Mauzer nisu služili vojsku, da je Srđan Knežević bio ugostitelj a vojvoda Slavko Aleksić pravnik... Čak je i "Vogošćanin Pravi" u svojim tekstovima na ovom forumu jako dobro opisao kako je u ratu "pekao zanat" komandanta Vogošćanskog bataljona, mada je do rata bio metalostrugar u PRETIS-u.

Prema tome, ne stoji tvoja primjedba da je JNA bila srpska - ona je pripadala svakom narodu proporcionalno njegovoj snazi u bivšoj Jugoslaviji, a to što se tebi ne sviđa da je muslimanskih oficira bilo samo 10%, to je problem u tvojoj glavi a ne u stvarnom životu.

Ovo sam napisao istine radi i bez ikakve namjere da "oskrnavim" tvoj prethodni tekst koji sam sa zadovoljstvom pročitao. Mislim da je istinski pisan srcem, samo još da se oslobodiš nekih zabluda i realno sagledaš par stvari!

Pozdrav,
Željko Tomić
Idi na stranu - |listaj dalje|