fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

16_krajiska - 82865 - 21.02.2013 : Diverzant72 BL - best (0)

Brigada bez zločina


Pročitah u jednom tekstu da je 16. krajiska bila jedina brigada na obje zaraćene strane koja u ratu nije počinila ni jedan-jedini zločin. Da li je to tako i zašto? Mnogo puta sam se pitao zbog čega i sve ostale jedinice nisu bile poput ova moje.

Mislim da je razlog jednostavan: odlična komanda i razumni borci. Pored toga, naši borci su imali mnogo toga što drugi nisu - "savjest".

Opet ponavljam da na većini toga trebamo zahvaliti našim komandantima koji su često razgovarali sa nama u teškim sitaucijama i često sami preuzimali zarobljenike do prve razmjene, tako da im nikada ni dlaka sa glave nije falila.

Navešću par primejera odgovornosti oficira: U to vrijeme kapetan Vuković je bio jako dobar prema borcima, ali u isto vrijeme i jako strog pa je to bio i čovjek koji je na mene najviše uticao u ratu.

Jedna od lekcija je bila i najupečatljivija: Kada sam ja krenuo bez ikakvog oružja duž linije do jedne zemunice po cigare. Naišao je on i upitao:

 • "Vojniče gdje ćeš ti?

  Odmah mi je bilo jasno da nešto nije u redu jer mi se uvijek obraćao po imenu.

 • "Pa, po cigare!" - odgovorih.
 • "A gdje ti je puška?"
 • "U rovu!" - odgovorih.

  Samo sam začuo "plujus" i osjetih bol. Raspalio mi je takvu samarčinu da mi se čini da mi i danas obrazi bruje. Nakon toga je dodao:

 • "Šta misliš da su bili muslimani umjesto mene? Ti bi sad bi mrtav, a da si imao pušku možda bi se izvukao!"

  Kasnije mi se izvinuo zbog toga, ali ga ja uopšte nisam krivio ni jednog trenutka za ono što je uradio jer sam znao da je bio potpuno u pravu.

  Kapetan Vuković je često savjetovao vojnike, pričao sa njima i ohrabrivao ih u teškim situacijama.

  Jednom prilikom je htio i da nas pobije jer smo se mi sunčali a muslimanski minobacaci su osuli po nama. Srećom, tom prilikom niko nije poginuo.

  Pored komandanata, najveći uticaj da se ne dešavaju zločini, imali smo jedni na druge. Ponovo ću navest jedan primjer. Kod nas u Brigadi je bio i jedan momak iz RSK, čini mi se iz okoline Knina. Inače, bio je to jako dobar momak, ali mučenik.

  Da smo ga pustili, mislim da bi sada naši oficiri odgovarali za bar 50 zarobljenika, a razlog je bio prost i ja ga za to i ne krivim baš previše.

  Naime "Malom" kako sam ga ja zvao, a više mu se i ne sjećam pravog imena, Hrvati su 1991. godine pobili cijelu porodicu, od roditelja, stričeva, a mislim i suprugu. O tome nije mnogo pričao, tako da ni dan-danas ne znam okolnosti pod kojima su oni izginuli.

  Nakon proboja Koridora, kod nas je bilo nešto zarobljenih. Prilikom čekanja na razmjenu umalo je došlo do zločina. Naime, mislim da taj borac baš i nije bio psihički stabilan, pa je u jednom trenutku odlučio da pokolje zarobljenike. Izvadio je nož i krenuo prema njima. U tom trenutku sam ja njemu mu odvalio šamar, tako da je pao na zemlju. Ja nisam imao namjeru da to bude tako jako i stvarno mi je bilo neprijatno zbog toga.

  Kasnije smo pričali o tome i ja sam mu se izvinuo, a njega je prošao bijes pa je sve shvatio. Objasnio sam mu da ti ljudi nisu krivi za pogobiju njegovih najmilijih, i obećao mu, ako bi naišli te gadove koji su to počinili, da mu neću braniti, neka od njih radi šta god hoće.

  Ne znam šta je sa njim bilo kasnije, niti da li je kraj rata dočekao živ.

  Sličnih slučajeva je bilo mnogo, i sam nekoliko puta branio zarobljenike, naravno verbalno, nije bilo fizičkih napada, a to nisam radio samo ja već i drugi borci.

  Jednom sam čak u pozadini nasao grupu naših vojnika koji su bili zaduženi za čuvanje zarobljenika do predaje vojnoj policiji - oni su se kartali sa tim istim zarobljenicima.

  Htio bih napomenuti da je kapetan Vuković i sam bio zarobljen, i zbog njegovih djela, neki muslimanski borci koji su prethodno bili zarobljeni kod nas su ga prepoznali te mu pomogli, tako da je razmjenjen u znak zahvalnosti.

  Najveću ulogu u tome je imao prvi komandant naseg 3. bataljona, koji je inače bio musliman a kasnije je prebjegao na njihovu stranu. On je bio Vukovićev dobar prijatelj.

  Pozdrav svim istinskim borcima!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|