fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 82795 - 19.02.2013 : Gardista Srbija - best (0)

Pad linije na Borikovcu i Hojti - 29. oktobar


Što se tiče pada linije na Borikovcu i Hojti (29. 10.) o tome sam dosta toga već napisao, pa ako ti nije teško da to malo i pogledaš da se ne bih ponavljao.

Frontalni napad bi ta linija nekako i mogla da izdrži, a uz brzu ispomoć i da se odbrani, ali u ovom slučaju upad diverzantskih grupa i sprečavanje uvođenja naših interventnih jedinica je bilo presudno. Bilo je tu svakakve vojske, i Garde, i četnika i Kalinovčana, međutim to nisu bile uigrane jedinice i formacije. Među njima nije postojalo sadejstvo, što bi vojni stručnjaci rekli, a svaki čas se nešto mijenjalo.

Da ste tada u oktobru napali popodne, tj. oko vremena za ručak, mogli ste stići i do Trnova jer tada nikoga nije bilo u rovovima: jedan ode na vodu, drugi kod zemljaka na sasvim drugi kraj linije, a treći odu po rakiju u Trnovo...

Kao što već jednom napisah, sada i izigravam generala nakon bitke, vjerovatno je najpametnije bilo pokušati vratati Mlakvu, Šljemena i ostalo (palo 1. 10. ), iskoristiti dominaciju Poljica, Borikovca i Hojte, ojačati liniju i sl.

Većini gardista koji su se nalazili na tim terenima, to je bilo vatreno krštenje, kao i meni, a i mnogim starješinama.
Idi na stranu - |listaj dalje|