fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 82769 - 19.02.2013 : Braco Prijedor - best (4)

Operacija Sana '95 - vraćanje zajma


Kada smo uvezali kompletnu liniju, i kada je došla 43. mtbr, već se radilo na planu vraćanja djela teritorije, kao i samog grada Sanskog Mosta sa jugo-istočne strane iz pravca Busnovi-Sasina gdje su bile jedinice 7. korpusa Armije BiH.

Taj dan sam bio sa desne strane putne komunikacije Prijedor-Sanski Most. Prage, tenkovi i pješadija kao na početku rata, par kilometara ih guramo nazad, a moral opet raste. Sutradan opet tako. Jedni drže položaj noću a drugi idu u napad. Tog drugog dana je palo na stotine razlicitih projektila, a najviše minobacackih i od lansera. Onda se govorilo da što se zauzme za par dana, to će biti glavno, jer su se pregovori bližili kraju. Sutradan je stigla naredba da se prekinu sva ofanzivna dejstva, međutim već je bio vraćen Sanski Most jer se moral značajno popravio a stigle su i jače jedinice tako da smo imali dovoljno vojnika.

E, sada ću da opišem događaj na tom djelu, sa ljeve obale rjeke Sane, na mostu za selo Usorci. Prilikom konsolidacije linija tih dana posatavljena je zasjeda na tom mostu, uz podršku tenka i prage, a bočno sa druge obale rijeke PAT 20/1. Jedan moj školski drug se uveče, uz pomoć još par vojnika opasacima privezao ispod samog mosta sa M84. Negdje pred samo jutro, borbena kolona je prilazila mostu. Oni su je pustili da priđee skoro do samog mosta, a onda su osuli po njima iz svega raspoloživog naoružanja. To je bio pravi pakao za njih jer su došli na naš teren, pa je to bilo "vraćanje zajma" za onu njihovu akciju. Oko 55-60 neprijateljskih vojnika je ostalo na poprištu bitke, a ostali su noseći ranjene pobjegli nazad prema Sanskom Mostu.
Idi na stranu - |listaj dalje|