fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 82647 - 15.02.2013 : Braco Prijedor - best (0)

Laži u dokumentarcu o Brezi '94


Mislim da se ne vrijedi ubjeđivati šta je i kako bilo, koliko je snaga i tenkova učestvovalo u operaciji Breza '94, na djelu Čulumak - sip, ali ja znam da sam bio učesnik, očevidac, plus dva dana u okruženju na tom djelu. Oni izgleda znaju bolje koliko je nas bili, i tako je to i gledaocima tog dokumentarca dočarano. U svemu tome svako ima svoju verziju - ali istina je jedna i jedina!

Da je bilo sreće do onog krvavog rata ne bi ni došlo, njima je izgleda smrdjela Jugoslavija koja im je sve dala, a u njoj su živjeli samo onoliko koliko im je odgovaralo a zatim su joj zabili nož u leđa. Izgleda da je sad došlo vrijeme da svi patimo i budimo najmenici Zapada!

I film "Slunjska brda" je jedna velika farsa. Snimljen sa mnogo mr1nje i ne prikazuje realno stanje u momentu dešavanja. U tom filmu se prikazuje kako srpski vojnici iz Krajine i "JNA četnici" prave zločine po šumama Slunja i iz zasjeda likvidiraju grupe muslimanskih vojnika! A istina je drugačija: naoružana formacija od nekoliko stotina vojnika je krenula preko teritorije Krajine da se preko Slunja probije i dođe u pomoć 5. korpusu. Međutim, oni su bli otkriveni, upadali su u zasjedu SV Krajine i tako su bili legitiman vojni cilj onih koji su krenuli grlom u jagode. Takvo kretanje u razbijenim grupama je rezultiralo time da je veoma mali broj njih, svegao 15-tak, stiglo na odredište.

Ko je god u životu bio vojnik zna da je to put bez povratka, a neko ko pravi film i zarađuje pare bez potrebe trujući neistinom nove generacije! Ovakav primjer, a ima ih još mnogo sličnih, ne doprinosi pomirenju i nekom budućem zajedničkom suživotu.

Braco,

tvoj post sam "razbio" na dva jer obrađuješ dvije sasvim različite teme.

Ja se ne bih mnogo brinuo što se na ovom mjestu ne možemo složiti oko dvije stvari:

  • Brojno stanje jedinica VRS - ne mogu da kažem da sam da sam iskusan oficir, ali svima nama koji smo bili u VRS je savršeno jasno da nikada u prošlom ratu ni jedna brigada VRS nije kompletna izmještena na drugu lokaciju jer mi nikada nismo imali rezervu. Obično je ona polovina, koja je trebala da bude na odmaranju, odlazila u akciju (nakon 2 do 3 dana odmora) a redovna smjena izvršavala normalne zadatke, u vašem slučaju ostajala na Koridoru.

  • Broj tenkova u akciji koji ti navodiš je sasvim logičan i mene niko ne može ubjediti da ih je bilo više. Doduše, moram priznati da si me razočarao kada si napisao koliko ih je zarobljeno u operaciji Breza '94.

    Još jednom veliko hvala za izuzetno dobro pisanje, što svoje postove upisuješ sa stranice "Bihać" a ne "Najnoviji" i što si "otkrio" opciju za upis trostruko dužih tekstova.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|