fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 82631 - 15.02.2013 : Hamza Buzim - best (0)

O Hamzama i 505-toj


za Razvigora:

15. avgusta 1992. godine je formirana 105. bužimska udarna krajiška muslimanska brig. (BUKM). Za njenog komandanta je postavljen Izet Nanić. Nakon formiranja 5. korpusa, 21. 10. '92. godine, ona dobija naziv 505. bužimska.

Brigada je na dan svog formiranja imala 57 oficira 90 podoficira i 1305 boraca tj. ukupno 1452. pripadnika i svega 348 cijevi oružja.

Na prijedlog štaba vrhovne komande Armija muslimanske BiH, a odlukom presjedništa BiH brigada 15.12.1993. godine dobija počasni naziv "viteška", koje je bilo najveće priznanje za brigadu Armije BiH.

Ovaj PDV je na početku brojao oko 30-tak dobrovoljaca, uglavnom uglednih sportista. Svi znamo da su na početku rata mnoge jedinice, a posebno specijalne, sebi davali imena koja zvuče strašno, poput Tigrovi, Vukovi, Orlovi, Pume, Crne Mambe itd. Mi oko imena nismo baš puno razbijali glavu već smo u skladu sa našom vjerom i tradicijom našoj jedinici dali ime Hamza, po poznatom islamskom ratniku još iz vremena Muhameda, a što na arapskom znači "Božji lav".

OD PDV do Bataljona za specijalnu namjenu "Hamze":

Nakon brojnih bitaka i uspjeh ovog PDV, komandant Izet Nanić donosi naredbu da se PDV Hamza transformiše u četu za specijalnu namjenu - CSN Hamza.

Nanićeva smrt je teško pogodila Hamze, ali se nismo pokolebali već smo nastavili put koji je nam on zacrtao. To se pokazalo i u operaciji Sana '95, gdje je jedinica Hamza kroz Grmeč preko Jesenice, Bosanske Krupe, Lušći Palanke, Kamengrada i Sanskog mosta nastavlja daljnim prodorom prema Prijedoru i Banjoj Luci gdje nas zaustavlja opšti sporazum o prekidu rata.

To je bio i kraj ratnog puta jedinice Hamza.

A o bitkama u julu '95 ću pisati kasnije. U pravu si, do kraja je bilo zeznuto!


P. S. Za administratora: Zamolio bih te da ako može da moje tekstove objaviš onako kako ih napišem a ne da ih pola izbrišeš ili izmjeniš. Ja svojim pisanjem nikoga ne vrijeđam, niti imam namjeru. Unaprijed zahvaljujem i budi pozdravljen!

Hamza,

ovaj "problem" koji ti imaš nije samo tvoj, ja to radim i Srbima. Tekstove uređujem do nekog standarda na ovom portalu (gramatika, naša slova...) ali i izbacujem stvari koje se nepotrebno ponavljaju jer mi je želja da se na ovoj stranici nađe samo ono što je najvažnije i da sve bude sažeto.

U pisanju ne preporučujem obraćanje drugima, nego možeš napisati "Neko upita da napišem nešto u vezi....".

Što se tebe tiče, mislim da sam bio tolerantniji nego prema svima drugima, pa sam objavio i stvari koje inače na ovom mjestu ne prolaze.

Pravila ovog foruma su opšte poznata, a tekstove koji ne zadovoljavaju pravila lijepog ponašanja uglavnom brišem.
Idi na stranu - |listaj dalje|