fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 82629 - 15.02.2013 : Teminator Škile BiH - best (0)

Napad na Lupoč, vraćanje Huma


Da li bi Barsa mogao da sazna koliko je boraca napadalo na Lupoč prvog dana njihove akcije, koja je počela 03. 10. 1995. godine. Moj osjećaj je bio da ih nije bilo više od dvadeset do trideset.

Inače, taj dan smo mogli svi biti svi živi uhvaćeni da na njih nije slučajno nabasao jedan čovjek koji je trebao biti na straži ali je umjesto toga krenuo u obližnji šumarak da prikupi drva za vatru. Oni su se tada otkrili jer su ga ubili.

Što se tiče daljih planova muslimanske vojske u vezi zauzimanju Rogoja i nekakvog desanta, mislim da bi tu doživjeli težak poraz jer se mi nismo imali gdje dalje povlačiti. Rogoj, Kucin, dijelove Čeline i Boljanoviće su držali ljudi iz Miljevine i Foče i opet kažem, mada je moral vojske bio izuzetno slab, bili smo riješeni da odatle ne odstupimo ni po cijenu bilo kakvih gubitaka.

Inače, svi smo bili upozoreni o postojanju mogućnosti ubacivanja diverzantskih grupa u našu pozadinu tako da taj faktor iznenađenja ne bi bio prisutan kao kod prvog napada 03. oktobra 1995. godine.

Moram naglasiti da smo imali i fantastičnu podršku artiljerije Sarajevsko-romanijskog korpusa jer su oni morali većinu svoje artiljerije izmjestiti sa položaja oko Sarajeva, a ona je nama u ovom periodu bila jako dragocjena.

U vezi vraćanja Huma sam čuo da su muslimani imali velike gubitke, to mi je lično pričao čovjek koji je bio sa Rašom u njegovoj jedinici specijalne policije iz Foče.
Idi na stranu - |listaj dalje|