fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 82585 - 14.02.2013 : Barsa Sarajevo - best (1)

RE: Neprijatelj na nišanu


O mom boravku na tom dijelu linije sam pisao u prethodnom komentaru tako da čisto sumnjam, s obzirom na položaje na kojima smo se nas dvojica nalazili, da sam imao priliku da se sretnem sa Milanom.

Na dijelu od Mlakve do Planinskog brda sam proveo prvih 10-ak dana oktobra i nisam se više vraćao na taj dio tj. nisam učestvovao u naknadnim akcijama kada je zauzeta cijela greda između Bjelašnice i Treskavice: Hojta, Šiljak, Javorak, Lisičija glava, Borikovci.

S obzirom da ste se vi igrali fudbal na liniji, a mi se kupali u Rakitnici, očigledno u ljeto 94 i nije bilo toliko loše gore.

Što se tiče same akcije od 01. 10. 1994. godine, ključno je bilo ubacivanje diverzanata na Poljice koji su koristeći faktor iznenađenja zauzele ovaj objekat i uz frontalni napad pješadije sa naše strane na položaje na Mlakvi, Javorskoj kosi i Šljemenima doveli srpsku liniju u neodrživu situaciju.

Kasnije je ta taktika ubacivanja diverzantskih grupa korištena u svim akcijama na Bjelašničko-treskavičkom ratištu. Koliko je meni poznato, tom prilikom su i demineri odradili dobar posao i na taj način omogućili siguran prolaz diverzantima.

Na Mlakvi je nakon zauzimanja iste ostao jedan PAT koji VRS nije uspjela izvući a na cijelom dijelu ratišta ( mislim na cijelu borbenu liniju a na samo Mlakvu) je ostalo 7 tijela poginulih pripadnika VRS a zarobljeno je 7 pripadnika GMTB. Taj sam podatak pronašao u jednoj knjizi.

Po mojim saznanjima ARBiH je imala 4 poginula vojnika i taj podatak o broju poginulih sam takođe pročitao u toj knjizi. Obzirom da sam dvojicu poznavao mogu potvrditi pogibiju te dvojice od četiri navedena.

Prije par godina sam obilazio te terene i moram ti priznati da sam se poprilično mogao prisjetiti lokacija i dešavanja iz oktobra 94. Na dosta mjesta se vide nekadašnji rovovi i bajte. Prošle godine su planinari označili i bezbjednu stazu kojom se iz Sinanovića može preko Mlakve, Poljica i Šljemena ići na Treskavicu.

Interesuje me da li su ona trojice vojnika bili svjesni da su naišli na neprijateljskog vojnika ili su toga postali svjesni tek kasnije?

Takođe sam čuo priču o pogibiji vašeg jednog vojnika na Javorskoj kosi koji je sa jednog grudobrana dugo pružao otpor i usporavao naše napredovanje da bi na kraju taj grudobran bio pogođen sa RPG-om te da je taj vojnik tada smrtno stradao. S obzirom da sam tu priču čuo, da li možeš da potvrdiš njenu istinitost?

Jednako tako sam nakon rata bio na Hojti, Lisičijoj glavi, Javorku i Šiljku. I te kote su obilježene i danas brojnim rovovima, bajtama i sa jedne i sa druge strane, zavisno od toga ko je držao iste. Penjući se sa Bijelih voda ka Hojti pored onih pješadijskih rovova naišao sam i na artiljerijske položaje, mislim minobacačke, odmah uz put na jednoj velikoj uzbrdici.

Kada se sa Bijelih voda krena ka Lisičijoj glavi odmah po izlasku iz šume nalaze se dvije bajte a iznad njih na onoj čistini-livadi cijelom dužinom Lisičije glave brojni rovovi.
Idi na stranu - |listaj dalje|