fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 82565 - 13.02.2013 : Nebojsa Terzic Bijeljina - best (1)

Odlazak na Ježeve sa 14 godina


Veliki pozdrav istinskim herojima Vogošće, mjesta gdje sam rođen i nikada ga neću zaboraviti.

Kada je rat počeo imao sam 14 godina, tako da nisam bio vojno aktivan ali zbog klinačke ludosti, kao i mnogi klinci iz Vogošće, ratna dešavanja i vojni položaji su bili predmet naših interesovanja. Pošto kao dijete nisam shvatao ozbiljnost situacije i sve strahote koje su se dešavale na tim mjestima, išao sam na razne položaje VRS.

Mogu reći da mi je sve bilo jasno, kada smo se nas trojica klinaca, opet kažem zbog svoje ludosti, našli na koti zvanoj Ježevi, neposredno poslije zauzimanja vjerovatno kote 830, ali ovo baš i nisam siguran.

Na ovoj stranici sam vidio i sliku na kojoj je put od Jezeva prema koti 830 i odmah sam ga prepoznao. Mogu da kažem da smo tim putem prošli sve do starih rovova VRS, malo nam je i to bilo pa smo se uputili da vidimo muslimanske položaje koji su bili osvojeni.

Na nekih 100 metara iznad dalekovoda smo vidjeli ljude, i predtostavljali smo da su to naši borci. Naše najveće iznenađenje je bilo što na muslimanskim položajima nismo vidjeli ni jedan rov, samo tranšeje, gdje je bilo svakih nekoliko metara usječeno kao za jednog čovjeka i kada smo podigli neku staru deku vidjeli smo otvor zemunice.

Može li neko da mi pojasni kakvi su to bili položaji, samo se sjećam da se vidi strma padina prema Ugorskom. To mjesto je u meni ostavilo neizbrisiv trag, i teško mi je bilo zamisliti da je neko na tom mjestu mogao provesti samo jedan dan a ne godine. Bilo je strašno, da strašnije ne može biti. Slika tog mjesta je moja najsnažnija uspomena iz rata.

Želim da izrazim neizmjernu zahvalnost borcima koji su tu proveli svoje najbolje dane života, da bi danas mi mogli slobodno živjeli u svom mjestu.

Čitajući tekstove na vašem forumu počinjem da shvatam šta se sve tamo dešavalo i šta se sve moralo desiti sa ljudskom psihom da se neko navikne na taj užas.

Još jedno veliko hvala srpskim borcima. Vjerujem da samo vi, i niko drugi sem vi, možete shvatiti šta znači jedna noć provedena na mjestu zvanom Ježevi.

P.S. Želim još i da se izvinem srpskim borcima, koji su nas mogli nositi na duši zbog naše dječije gluposti.
Idi na stranu - |listaj dalje|