fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 82541 - 13.02.2013 : Neba Bak Smederevo - best (5)

Pogibija Zaima Imamovića, pad i vraćanje Huma


Evo da se, nakon dužeg vremena, i ja uključim u diskusiju iako pomno pratim sve šta se zbiva na ovom forumu.

Ne mogu da ostanem ravnodušan na sve one laži koje se sve više šire sa suprotne strane. Posle svih ovih priča koje su uputili borci BiH na našem forumu, jedini koji je ostao dosledan istini je Max, koga i ovom prilikom pozdravljam.

Sasvim slučajno naletjeh na bosanski sajt Klix, mada nemam običaj da listam takve stranice, i tamo nađoh jako puno neistina i laži od strane bivših boraca Armija muslimanske BiH, iz manevarskog voda 1. b. b.

Ovom prilikom bih izdvojio priču jednog borca o događajima na Treskavici. U njoj se, između ostalog, govori i o pogibiji njihovog komandanta zaima imamovića. Namerno sam njegovo ime napisao malim slovima jer nije bio častan vojnik, a ja krvoloke i mučitelje srpskog naroda ne mogu da poštujem. Naime, pomenuti borac piše da je on poginuo u akciji iznad Čeline, a ja sam tog dana sa svojim interventnim vodom bio u pripremi, čini mi se na lokaciji Rogoj, ako grešim neka me neko ispravi.

Tog dana se nije ništa desavalo, izuzev sproradične artiljerijske pucnjave. Mi smo se tamo dosađivali pa sam se slučajno našao pored minobacača gde sam razgovarao sa nekim momcima. U jednom trenutku mi je jedan od vojnika rekao da pogledam kroz vojnički durbin. U podnožju brda je bilo nekakvo odmaralište ili nešto tako slično. Koliko mene sećanje služi, ispred su bili planinski stolovi za odmor i za jednim od njih je sedelo nekoliko vojnika i posmatralo nekakve karte. Vojnik me upita da li ih posmatram i ja potvrdno odgovorih. Dok sam ih još uvek gledao, jedna granata pade pravo među njih. Od dima se nije ništa videlo, a posle par minuta se pojavi još vojske, a potom se na radio stanici začuo jedan muslimanski vojnik koji reče:

 • "Pogibe naš dragi Zaim Imamović!"

  Bio sam očevidac pogibije njihovog komandanta i nema logike da je bilo ikakve akcije kao što oni javljaju i dan-danas prepričavaju kako je junački poginuo od sićušnog gelera, ne većeg od zrna kafe. Ako je taj krvolok junački poginuo šta treba reći za naše junake koji su ginuli u borbama prsa u prsa?

  Nadovezaću se na još jedan događaj, tri dana posle pomenute pogibije. Mi smo i dalje bili u pripremi na pomenutoj lokaciji, ali je Armija muslimanske BiH okrenula svoju akciju u pravcu Huma. Oni veličaju da su to bile junačke borbe njihovih boraca. Više ne mogu ni da čitam takve priče jer smo mi, za razliku od njih, veoma iskreni ma koliko bolna istina bila za nas.

  Oni i dan-danas, posle toliko godina od rata, uveličavaju i dodaju svakakve neistine. Stalno pišu o tome da su bile silne borbe i da smo mi imali velike gubitke, što naravno ništa nije tačno.

  Istina je sledeća: liniju na Humu je čuvala naša policija i kad su muslimani udarili na njih, ona je naprosto napuštena, tako da se policija faktički bez borbe povukla. Tom prilikom nisu ništa zaplenili, ni municiju niti naoružanje! Ovo pouzdano znam zbog toga što sam sutradan, 11. oktobra 1995. godine u večernjim satima učestvovao u vraćanju Huma. Tom prilikom smo imali jednog poginulog borca, Petraš - Jurij - Sergejević, doborovoljac iz Ukrajine, neka mu je laka zemlja, koji je bio u sastavu Belih Vukova kod Srđana Kneževića.

  Sledećeg dana, nakon vraćanju Huma, nakon obilne paljbe iz svih raspoloživih oruđa koja je trajala oko pola sata, mi smo nagrnuli i za tili čas vratili liniju, a ne kao njihove priče oni su se borili junački. Ma kakvi junački! Ono malo što ih je preostalo na liniji nakon prestanka granatiranja su pobegli glavom bez obzira, a po priči naših boraca to su bile "Laste", elitna sarajevska jedinica.

  Ukoliko se neko prepozna u ovoj priči, neka slobodno iznese i potvrdi istu, jer tu nema mnogo toga da se kaže. Tom prilikom smo ih rasturili kao svinja mastan džak!

  Molio bih, kako naše tako i njihove, a posebno njihove, da malo više vode računa o pisanju kako se ne bi upecali u sopstvenim lažima kao što je Željko uhvatio onog muslimanskog borca iz Bužima.

  Pozdrav svima!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|