fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 82497 - 12.02.2013 : Neso Markovic Sokolac - best (3)

Operacija Prsten - Tenk na Golom brdu 1993. godine


Noć je, 4 sata ujutro 27. 07. 1993. godine. Budim se. Zvoni poljski telefon, javlja se komandir, koji potom ćuti nekoliko sekundi koje traju kao vječnost. Okreće se prema meni i kaže:

 • "Zove te komandant da hitno odeš u štab. Povedi i kuma, trebaće ti!"

  Brzo se spremamo, a zatim pod okriljem tople noći silazimo u komandu. Javljamo se dežurnom vojnom policajcu, koji nas odvede do komandanta, koji nam odmah poče objašnjavati razlog zbog kojeg nas je pozvao.

 • "Vas dvojica treba odmah da zadužite lanser "Fagot", dvije rakete i da idete pravo na Golo brdo. Sinoć je muslimanski tenk upao u staru nekorištenu tranšeju i zaglavio se. Vaš zadatak je da ga uništite. Naši borci su sinoć zauzeli desni dio Golog brda, do početka šume prema Perivojskom putu. Tu se nalazi čitava mreža isprepletenih tranšeja, pravi lavirint. Čim stignete tamo, javićete se komandiru na novo-osvojenom položaju a ja ću vam dati Pinc da vas odveze do odredišta!"

  Tako smo i uradili! Vozač nas doveze do ispod samog Golog brda. Već je počelo da sviće. Kum stavi na leđa dvije rakete, a ja podigoh lanser i krenusmo ka novo-osvojenim tranšejama, iz kojih se jedino mogao gađati zaglavljeni tenk. Kad smo stigli do tranšeja već je svanulo, ali se slabo vidjelo zbog guste magle koja je pokrivala Golo brdo i plato brda Žuč. Javili smo se komandiru i on nas odvede do mjesta sa kojeg se moglo najbolje dejstvovati na zaglavljeni tenk. Izvirio sam na brzinu da osmotrim situaciju i pred očima mi se ukaza čelična grdosija koja je bila udaljena svega 50-60 metara, mnogo bliže nego što sam očekivao. Nije mi bilo jasno zašto ga neko već ranije nije uništio Zoljom, Osom ili nečim sličnim, ali moje nije bilo da pitam već da izvršim zadatak.

  Zbog mogućeg snajperskog dejstva, kum i ja smo na brzinu ukopali lanser radi mogućeg snajperskog dejstva, ali pogledom kroz blok optike lansera, svatih da je tenk preblizu i da bih dejstvom na njega samo bespotrebno potrošio raketu koja se ne bi aktivirala na maloj daljini jer "Fagot" ima dejstvo od 70 - 2000 metara. Izvjestio sam komandira na liniji da javi u komandu da se tenk ne može gađati zbog prevelike brzine i da se mora dejstvovati nekim drugim oruđem.

  U komandi su odlučili da uključe artiljeriju sa Krivoglavaca, Haubice 122 mm sa Zmijine ravni i 155 mm sa Tičije glave. Čekalo se samo da gusta magla nestane sa Golog brda. To se i desilo, nešto prije 9 sati ujutro. Čim je sunce dotaklo svojim zracima obronke Golog brda, posade haubica su zauzele koordinate mjesta na kojem se nalazio tenk i počeli dejstvovati po njemu.

  Da budem iskren, ni dan-danas ne znam koja je od haubica pogodila tenk u zadnji dio gdje se nalazilo gorivo. Tenk je pogođen prvom granatom, gorivo se razlilo u unutrašnjost tenka je počela da gori. Moji saborci smo sve to gledali kroz ručno pravljene periskope, a ja kroz blok optike.

  Time je naš zadatak bio završen. Kum i ja smo spakovali lanser i rakete. Dok smo silazili ka Vogošći, na Golom brdu se začuo potmuli zvuk detonacija u zapaljenom tenku!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|