fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vojnicko_groblje - 82451 - 11.02.2013 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

O datum pogibije, mjesto rođenja i smrti


Na ovu stranicu dolazi i izvjestan broj onih koji su izuzetno glupi, pa mi je dužnost da rasvjetlim neke stvari, koji su većini nas očigledne i bez ovog komentara:

Datum pogibije nekog borca

U spisku poginulih borca nalazi koji izlaze u opciji "na današnji dan" nalaze se i neki borci za koje stoji da su umrli 1996. godine, a rat je završen nekada u decembru 1995. godine. Odgovor na ovo pitanje je sasvim jednostavan:

 • Vlada Republike Srpske je donijela zakon da se borcima koji su podlegli od rana zadobijenih usled borbenih dejstava prizna pravo palog borca Otadžbinsko-odbrambenog rata. Nisam baš 100% siguran, ali mislim da se ovo odnosi samo za borce umrle do jula 1997. godine.

  Kada smo već kod datuma pogibije, da napomenem i to da na jednom vojničkom grobu u Sokocu piše da je taj borac poginuo/umro 2000. godine. Radi se o borcu koji je ekshumiran i sahranjen na to groblje tek 2000 godine. Mada se tačno zna datum njegovog zarobljavanja, a postoje i podaci da je bio u zarobljeništvu. Zbog toga se porodica odlučila da na grob stavi 2000. godinu jer, po starom srpskom običaju je veliki grijeh sahraniti čovjeka ranije nego što je umro. Srbi ne vjeruju u ubistva bez leševa!

  Konačno, kod svih podataka na ovoj stranici moguće su greške u kucanju - kako moje tako i Boračke organizacije!

  Mjesto rođenja nekog borca VRS

  Veliki broj poginulih na opštini Bratunac je rođen u mjestu koje se zove Loznica. Isti slučaj je i sa Zvornikom, koja ima veliki broj onih koji su rođeni u Tršiću. Oni koji ne poznaju geografiju Republike Srpske, ili mrze Srbe, vjerovatno će primjetiti da se radi o dobrovoljcima iz Srbije. U svojoj mržnji će zaboraviti da postoji selo Loznica na opštini Bratunac ili selo Tršić na opštini Zvornik.

  Na spisku poginulih boraca VRS nalazi se i izvjestan broj onih za koje stoji da su rođeni u Beogradu, Zrenjeninu, Novom Sadu, pa čak i u inostranstvu. Oni koji mrze Srbe će opet primjetiti da se radi o "dobrovoljcima", i nikada neće pomisliti da među državljanima Republike Srpske ima dosta onih koji su rođeni u Beogradu, uključujući i moga sina.

  Možda je to stvar i obrazovanja, ali kada sam na srebreničkom spisku pronašao da je Dugonjić (Hajrudina) Šefik rođen na Đerdapu, opština Kladovo, nikada nisam pomislio da je on došao da se kao srpski dobrovoljac bori na strani muslimana. Ja sam došao do jednog, mnogo logičnijeg zaključka da je njegov otac Hajrudin radio na izgradnji hidrocentrale "Đerdap".

  Mjesto pogibije nekog borca VRS

  Uzmite sledeći scenario: borac biva teško ranjen u Čekrićima, odakle biva prebačen na Pale, Sokolac, Zvornik ili VMA Beograd. Boračka organizacija je pod mjestom pogibije upisivala lokaciju na kojoj je isti podlegao ranama, tako da se gubi informacija o mjestu stvarne nesreće. Ponekad se izgubi i ono "umro", koje baš i nije dovoljno deskriptivno, tako da izgleda da je borac otišao u posjetu nekome u Beograd i tamo umro. Mišljenja sam da bi ovo trebalo ispraviti.

  Pod mjestom rođenja i pogibije nije upisana opština! Zbog toga vas može zbuniti ako pričitate da je neki borac poginuo u "Višegradu", jer vjerovatno ne znate da postoji takva lokacija u blizini Vlasenice i Šekovića.

  Evo i malo istorije: Kada su poturčeni muslimani protjerani iz Srbije u 19. vijeku, oni su se naselili uz Drinu sa bosanske strane, i svojim selima dali ime po mjestu iz Srbije iz koga potiču: zbog toga mi danas u Republici Srpskoj imamo dosta imena mjesta iz Srbije: Loznica, Tršić...
 • Idi na stranu - |listaj dalje|