fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hag - 82397 - 10.02.2013 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (1)

Sudija Nijambe očitala lekciju haškom tužilaštvu


Kazna na doživotnu robiju koju je pretresno veće Haškog Tribunala izreklo generalu VRS Zdravku Tolimiru predstavlja produžetak profesionalnog sunovrata te ustanove poslije oslobađajućih presuda Gotovini i Markaču za Operaciju Oluja u Krajini i Ramušu Haradinaju za zločine počinjene na Kosovu.

Na osnovu nategnutog i slabo argumentovanog rezonovanja, dvotrećinskom većinom, i uprkos izdvojenom mišljenju i razornoj kritici sudije Priske Nijambe iz Zambije, pretresno vijeće je prihvatilo skoro sve navode optužnice vezano za navodno djelovanje generala Tolimira u okviru operacije koja je rezultirala zauzimanjem enklava Srebrenica i Žepa u julu 1995. godine. Na taj način, i ovo pretresno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je još jednom ne samo kontinuiranu saradnju između Suda i Tužilaštva, već i činjenicu da se oba odjeljenja haške Inkvizicije skoro uvijek nalaze na istoj strani. Njihov zadatak je da budu na usluzi političkim interesima međunarodnih struktura koje su Tribunal formirale da bi se time progonu njihovih protivnika dao privid pravne utemeljenosti.

Nasuprot standardnim i servilnim zaključcima većine u vezi sa događajima u julu 1995. stoji blistavo napisano izdvojeno mišljenje sudije Nijambe koje ga, tačku po tačku, raznosi u param-parčad i koje predstavlja jedini profesionalno ozbiljan dio prvostepene presude u predmetu Tolimir.

Na osnovu analize dokaza predočenih tokom suđenja, sudija Nijamba nepobitno utvrđuje neosnovanost centralnih tačaka optužnice koje se odnose na navodne udružene zločinačke poduhvate vezano za masovno ubijanje i prisilno izmiještanje civilnog stanovništva. Pored toga, ona odbacuje lažno svjedočenje svjedoka-saradnika Momira Nikolića na čijim oportunističkim izmišljotinama počiva veliki dio činjeničkih nalaza većine, ističe da je do 3. 000 muškaraca nastradalo ne kao posljedica strijeljanja već legitimnih borbenih dejstava za vrijeme proboja kolone 28. divizije iz Srebrenice prema Tuzli, i podvlači da raspoloživi dokazi ukazuju na to da je ubijanje određenog broja ratnih zarobljenika bilo "djelo male grupe pojedinaca koji su postupali bez ovlašćenja i u tajnosti", a ne odluka vojnog ili političkog vrha Republike Srpske. Ona je zato zahtijevala da general Tolimir bude - oslobođen.

Mada dolazi iz Zambije, sa nekadašnje kolonijalne periferije današnje Evrope, u skladu sa najboljim tradicijama nekadašnje evropske pravne nauke i prakse u svom izdvojenom mišljenju u predmetu Tolimir sudija Nijambe je očitala spektakularnu intelektualnu lekciju izopačenom savremenom pravosuđu svojih bivših kolonijalnih gospodara.
Idi na stranu - |listaj dalje|