fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poginuli - 82199 - 03.02.2013 : Boris Cvijetic Prijedor - best (1)

Kasarna Viktor Bubanj


Pozdrav svima. Ja sam kao pripadnik JNA bio u kasarni Viktor Bubanj. Nakon što je počeo rat kasarna je bila u blokadi. U kasarni je bilo nešto rezervista i neki ljudi koju su se tu sakrili zbog različitih razloga.

U maju se stanje pogoršava i počinju provokacije od strane muslimana, a započeli su i neprestani napadi snajpera. U jednom od takvih napada ubijaju jednog od rezervista zvanog Zeka. Pogođen je sa Mojmila, tačnije iz Svrakinog sela. Nalazio se kod prozora u zgradi VGI Geografskok instituta, a pogođen je u prsa, i bukvalno je izbijen iz čizama koje nisu bile svezane. Stajao sam odmah tu kraj njega, u istoj sobi.

Prilikom napuštanja kasarne jedan od muslimanskih vojnika se derao iz sve glasa:

 • "Ja sam vam ubio Zeku, tačno u prsa!"

  Ne znam da li je to bio upravo on ili je za taj slučaj čuo preko radio veze, ali to sada više nije ni bitno.

  Dvije-tri sedmice uoči našeg izlaska iz kasarne, kod nas je došao UNPROFOR i odvezao Zekino tjelo u nepoznatom pravcu. Znam da trazim odgovor na mozda nemoguce pitanje ali me zanima da li iko zna Zekino ime i prezime i gdje je odvezen i sahranjen?

  Nakon izlaska iz kasarne "Viktor Bubanj", na kratko smo smnješteni u Lukavici a onda na Tvrdimicima. Dok smo bili na Tvrdimicima negdje u ljeto 1992. godine pridosla nam je nova klasa mladih vojnika iz okoline Sarajeva. Među tim mladim vojnicima stigao je i Zlikovac Aleksandar, poviši. plav momak, koji je poginuo u jednom od obilizaka kasarne u Lukavici. Nije bio u vojsci možda dva do tri mjeseca, pogodio ga je snajper na kapiji KPS. Tražio sam njegovo ime i sliku u virtualnom groblju ali je nisam našao.

  Ukoliko neko zna nešto o ova dva momka neka napiše nešto, da se ne zaborave!

  Hvala

  Poštovani,

  Zlikovac (Spasoje) Aleksandar je mobilisan na Palama i poslat na odsluženje vojnog roka u Lukavicu. Nisam siguran, ali mislim da je prije rata živio u Sarajevu. Inače, rođen je 28.06.1974. godine, a poginuo je 12.10.1992. godine u Lukavici. Još uvijek ga nisam dodao u Virtualno groblje, mada mislim da sam prošlog ljeta slikao njegov grob. Sahranjen je na Palama.

  Što se Zeke tiče, tu ti ne mogu mnogo pomoći. Bilo bi dobro da znaš tačan datum njegove pogibije ili bar njegovo ime ili prezime. Međutim, ukoliko je rođen izvan Bosne i Hercegovine vrlo je moguće da Boračka organizacija Republike Srpske o njemu nema nikakve podatke.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|