fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_brcko - 82127 - 31.01.2013 : SledgeHammer Beograd - best (2)

Brčanska sećanja, artiljerija i Bimalov silos


Što se tiče haubica 205, ne sećam se da su bile na tom ratištu u periodu dok sam ja bio tamo, ili nam se jednostavno zone dejstava nisu poklapale. Međutim, ako su se tamo i nalazile morale su biti zapadno od samog grada (npr. Obudovac, Pelagićevo...) jer su baterije iz mog diviziona 155mm bile raspoređene istočno od grada, tačnije Brezik, Žabari, Brezovo polje... Pored tog diviziona postojao je i divizion haubica 122mm koje su se takođe nalazile istočno od grada a njihova osmatračnica i komandno mesto je bilo takođe na Bimalovom silosu.

Pošto su obe jedinice imale manjak ljudstva dešavalo da isti izvršilac gađanja deluje i jednom i drugom jedinicom.

Naš krajnji domet na zapadu je bio negde u području Gorica i Lončara gde smo najviše dejstvovali prilikom onog jedinog kratkotrajnog prekida koridora.

Ova dva diviziona su bile samostalne artiljerijske jedinice. Pored, njih u Brčkom se sećam i topova B1 od 76 mm koje smo tada zvali "Krnjo". Ne mogu sada da se setim kako se zvao njihov komandir (ipak je prošlo 20 godina od tada) sećam se da se razneo ručnom bombom i sećam se da su ispalili hiljade i hiljade granata i da su danonoćno pomagali našim ljudima na liniji.

Takođe tu smo imali i topove T12 za protivoklopna dejsta, sećam se da je jedan rezervni oficir na njemu ostao bez noge kada mu je neprijateljska granata probila grudobran i otkinula nogu (ni njemu se na žalost ne sećam imena iako je iz jedinice koja je bila sa nama prekomandovan na T12).

Sam silos i njegova okolina su gađani više puta raznom artiljerijom kako od ARBiH i HVO-a tako i od Hrvatske vojske. Najopasniji trenutak je bio kada su Hrvati u Gunji postavili svoj T12 i počeli da gađaju od npr. 7 sprata pa sve do poslednjeg (ako se dobro sećam 10. ili 11. sprat).

Naša sreća je što smo bili na vrhu tornja sa liftom u prostoriji gde se nalazio motor. Toranj sa liftom je bio povezan sa samim silosom otvorenim prolazima. Na poslednjem prolazu je bila oprema za osmatranje.

Već posle prvih udara smo locirali odakle nas gadjaju i poceli ubrzo da uzvraćamo plotunima po Gunji i mestu gde im se nalazio vatreni položaj.

Kada smo kasnije ušli u prostoriju preko puta nas koja je pogođena, ogromni motori koji su se tamo nalazili a služili su za premeštanje žitarica su bili razneseni. U prvi mah nismo uspeli da nađemo mesto udara na zidu ali smo kasnije našli uzan cevasti otvor od samo par cantimetara napravljen potkalibarnim zrnom iz T12.

Ono što je bilo specifično za gađanje nekih delova Gunje, Račinovaca, Drenovaca, Rajevog sela i sl.. je da je putanja granata bila takva da su one proletale blizu silosa. Tada bismo prilokom prolaska čuli njihovo "hukanje" i "urlanje".

Moram da napomenem da Hrvatsku za skoro dve godine koje sam tamo proveo nikada nismo prvi gađali već je to svaki put bila iznuđena reakcija zbog njihovih prethodnih dejstava.
Idi na stranu - |listaj dalje|