fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 82074 - 30.01.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Isključenje struje u toku rat


U poćetku rata, Vogošća je imala zajedničku struju sa sarjevskim djelovima grada. Kada bi se desilo da u Sarajevu nestane stuje zbog granatiranja u kojem su stradali dalekovodi, muslimanski borci bi sa snajperima pucali u čašice na dalekovodima koji prenose struju za Vogoću, sve dok ih ne bi pogodili i tako presjekli dotok energije u naš dio grada.

Tada bi se organizovala zajednička akcija električara sa obje zaraćene strane da se dalekovodi poprave i vrate u funkciju. U tim periodima niko nije imao struju, osim fabrike koja je proizvodila granate.

Pošto su muslimani skontali kako mogu da nam naprave probleme sa električnom energijom i to su počeli koristiti, naša vlast je donijela odluku da po dubini naše teritorije postave novu trasu dalekovoda i tim pravcem dovedu novu struju za cijeli krug Unis-ovih fabrika i kompletno naselje Vogošća. Nakon toga naše napajanje električne energije se više nije moglo vidjeti sa muslimanske strane. Od tada dalekovodi koji su bili u blizini borbene linije nisu više korišteni, pa njihova oštečenja nisu uticala na nestanak struje na teritoriji Vogošće.

Ako nestanak električne energije nije bio usled oštećenja dalekovoda onda se zbog restrikcije isključivala struja po blokovima u naseljenim djelovima Vogošće. Neki blokovi koji su se graničili, dosjetili su se pa su razvlačili produžne kablove od zgrade do zgrade, pa tako jedni drugima prebacivali struju u vrijeme dok je bila restikcija.

Koliko me pamčenje služi, struja u toku rata nije bila plaćena, pa sam veoma iznenađen da je nekome zbog neplaćenih računa bila isključena struja u ratnom periodu.

Pravi,

Vojska Republike Srpske nije plaćala ni struju ni telefon. Ovdje prije svega mislim na komande i vojne objekte. Koliko je meni poznato, ni izbjeglice nisu plaćale struju ukoliko su imali nekakvu potvrdu iz Komeserijata za izbjeglice.

Ostali su svi bili obavezni da plaćaju struju, ali mi se čini da isključivanja struje zbog neplaćanja računa nije bilo sve do 1994. godine. Kažem, meni se čini ali možda i griješim.
Idi na stranu - |listaj dalje|