fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_brcko - 82037 - 29.01.2013 : SledgeHammer Beograd - best (2)

Brčanska sećanja, VBR i pad helikoptera


Nakon čitanje tekstova koje je pisao Diverzant72, setio sam se ratnih dešavanja iz 1992. i 1993. godine, koje sam proveo u Brčkom.

U tom periodu sam upravljao artiljerijskom vatrom haubica 155 mm, sa Bimalovog silosa koji je bio glavna artiljerijska osmatračnica na Brčanskom ratištu i sigurno sam mu pružao podršku u mnogim akcijama u kojima je učestvovao na tom području. Pokrivao sam svojim divizionom područje od Čelića do Gorica.

Ima jedna situacija iz tog perioda koje se setim često, a ukoliko neko ima dodatne informacije voleo bih da ih podeli sa nama. Naime u toku 1993. godine hrvatske snage su na južni dio ratišta dovukle VBR kojim su danima delovali po gradu i po našim položajima. Jednom prilikom su počeli da dejstvuju u popodnevnim satima, kada je sunce već počelo da zalazi. U tom trenutku sam sa izviđačima bio na osmatračnici koja se nalazila na poslednjem spratu silosa. Pošto smo zbog dobrih uslova videli trenutak ispaljivanja raketa i na osnovu plamena raketnih motora odredili smo da se oruđe nalazi u rejonu Čerkezovića. Ubrzo potom sam skinuo i koordinate pomoću laserskog daljinomera i odmah poslao elemente za gadjanje jednoj od baterija i komandovao ispaljivanje plotuna. Nakon toga smo kroz durbine posmatrali lokaciju VBR-a koji počinje da ispaljuje drugi plotun i u tom trenutku oko njega počinju da padaju granate haubica 155 mm.

Posle ovoga nemam informacije da je taj VBR dejstvovao na Brčanskom ratištu dok sam ja tamo bio. Ako neko sa naše ili druge strane zna, interesuje da li je tada uništen ili je povučen sa tog ratišta.

Takođe se sećam obaranja našeg helikoptera koji je je leteo sa VMA za Banja Luku. To se desilo neposredno nakon jedne od akcije za proširenje koridora u gradskom delu. Verovatno je pilot mislio da je proširenje bilo veće nego što jeste pa je iznad grada leteo na većoj visini nego što je to bilo uobičajeno do tog tada. Dežurni izviđač nas je zvao jer je ugledao ispaljivanje rakete sa oboda fazanerije (verovatno Strela 2M ili eventualno Stinger) pošto smo se nalazili u prostoriji pored njega odmah smo izašli i gledali smo kako raketa leti prema helikopteru poput neke leteće sijalice.

Helikopter je pogođen u rep nakon čega je počeo da se vrti u krug i propada. Pao je čini mi se u deo grada koji se zove "Rijeke". Odmah nakon toga smo haubicama poklopili tačku iz koje je ispaljena raketa, njeno šire područje i verovatno još po nešto.

Kada smo završili gadjanje otišao sam na mesto pada, gde je još goreo požar. Helikopter je pao na jednu kuću koja je skroz uništena a koja je na sreću bila nenaseljena u tom trenutku dok se pored nje nalazila druga u kojoj su živeli ljudi i koji su srećom ostali živi.

U helikopteru su kako sam tada saznao poginuli pilot sa ženom i decom, i nekoliko ranjenika koji su se vraćali sa lečenja.

Poštovani,

poznat mi je slučaj ovog obaranja helokoptera. U to vrijeme bila su samo 2 do 3 pilota koji su letili širom Republike Srpske prevozeći ranjenike i spašavajući mnoge živote. Jedan od njih je bio iz Vogošće, znam da mu je nadimak bio Ćeta.

Pilot vojnog helikoptera sa oznakom Crvenog krsta koji je poginuo iznad Brčkog na Ilindan 1993. godine, a u kome je bilo ukupno devetoro ljudi, zvao se Branislav Radulović i porijeklom je iz Prijedora. Sa njim je poginula i njegova supruga Biljana sa dvoje dece.

Inače, helikopter je pogođen sa brda Vranovača kod Brčkog. Treba napomenuti da se sve ovo desilo u vrijeme primirja, a pošto je helikopter vidno bio obilježen znakom crvenog krsta i imao urednu dozvolu za letenje izdatu od strane UNPROFOR-a, njegovo obaranje se smatra ratnim zločinom. Mislim da je nepotrebno naglasiti da za ovo niko nije odgovarao.

Bilo bi lijepo kada bi neko od ovih hrabrih pilota mogao da napiše knjigu ili da nam bar na ovom mjestu ispriča sve one nevjerovatne događaje koje sam ja slušao u toku rata, kao npr. onu koju sam čuo od Ćete kako je kod Srebrenice spustio helikopter pun ranjenika u neku gustu šumu jer je bio prinuđen da bježi od NATO aviona.

Veliko hvala ovim zaboravljenim junacima, i vječna slava kapetanu Raduloviću koji je spasio mnogo života, da bi na kraju izgubio svoj u ovom tragičnom događaju.
Idi na stranu - |listaj dalje|