fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

gorazde - 81876 - 24.01.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Zločin u Kukavicama


Napadači ni do dan-danas nisu kažnjeni

U Novom Pazaru je organizovana konferencija o zločinima nad Srbima u Goraždu i Gornjem Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Prilikom izvlačenja iz Goražda, napadnuta iz zasede u mestu Kukavice kod Rogatice kolona Srba - dece, žena i nemoćnih staraca. Iako su im garantovali slobodan prolaz, nejač srpska je napadnuta i tom prilikom 25 ih je ubijeno, a više od 90 ranjeno. Napadači ni do dan-danas nisu kažnjeni.

Na ovoj konferenciji je premijerno prikazan dokumentarni film "Na Drini grobnica", u kome se vidi napad na tu kolonu.

To su potresni snimci i svedočenja učesnika konferencije.

Tog dana u 10 časova na mestu zločina u selu Kukavice na spomen obeležje položeno je cveće i održan pomen ubijenim srpskim civilima iz Goražda, a u crkvi Svetog Đorđa u Novom Goraždu služen je parastos svim stradalim Srbima Gornjeg Podrinja, između 1992. i 1995. godine. A njih je, na osnovu "Knjige mrtvih Srba", stradalo u Višegradu, Goraždu, Rudom, Foči i Čajniču ukupno 1.544.

Konferenciji je prisustvovao humanista iz Mrsaća kod Kraljeva Milić Rašović Miša, koji je za vreme i posle rata pomagao svima onima kojima je pomoć bila neophodna u više od 130 humanitarnih akcija.

Konferenciju su organizovali Savez logoraša Republike Srpske, Regionalno udruženje logoraša Višegrad u saradnji sa opštinama Novo Goražde, Višegrad, Rudo i Čajniče.
Idi na stranu - |listaj dalje|