fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 81873 - 24.01.2013 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Еdvard Herman: Masakr u Srebrenici


Pored nedavno objavljene monografije "Srebrenica: dekonstrukcija jednog virtuelnog genocida," studija profesora Edvarda Hermana i njegove ekspertske grupe, "Masakr u Srebrenici: dokazi, kontekst, politika," koju naša nevladina organizacija "Istorijski projekat Srebrenica" objavljuje u izvrsnom prevodu Maje Vojvodić, predstavlja drugi veliki, od skora zabijeni ekser u mrtvačkom sanduku diskreditovane verzije srebreničkih događaja.

Značaj ove studije teško je preceniti. Pre svega, zato što je ona plod višegodišnjeg predanog truda, pod rukovodstvom profesora Hermana, grupe stranih autora koji osim posvećenosti istini u najčistijem smislu te reči nemaju apsolutno nikakav motiv da ovo delikatno pitanje razmatraju iz ugla koji bi na bilo kakav način mogao biti koristan srpskoj strani. Svi autori su Anglosaksonci ili osobe koje po obrazovanju i kulturnom identitetu pripadaju tom civilizacijskom krugu. Prividni izuzetci potvrđuju pravilo. Jedini autor čije se prezime završava na -ić, Džordž Bogdanić, rođeni je Amerikanac, koji ne govori bukvalno ni reč srpskog. Džordž Samueli je mađarskog porekla. Profesor Edvard Herman je Jevrejin. Niko od njih nema neki poseban afinitet prema Srbima koji bi bio veći od afiniteta prema istini.

Ali još važniji od toga su njihov ozbiljan analitički pristup i upornost u traženju ubedljivih odgovora, za razliku od linije najmanjeg otpora koju još sledi znatan broj njihovih kolega u javnom životu i akademskom svetu. Oportunističko mirenje sa zvanično sakrosanktnim stavovima o Srebrenici u današnjem korumpiranom miljeu ni u kojem slučaju ne bi naškodilo njihovim karijerama i reputacijama, ali bi bilo fatalno po njihov ljudski i naučni integritet.

Zato, sa ponosom i zadovoljstvom, predstavljamo srpskoj čitalačkoj publici ovo izuzetno i intelektualno osvežavajuće delo. Ono ne dovodi u pitanje samo krajnje sumnjivu zvaničnu konstrukciju o Srebrenici, i to upravo na način koji bi Didero preporučio kao pravi da bi se proverila istinitost neke teze. Ono sada, takođe, na srpskom jeziku, predstavlja elokventan prekor svim beskrupuloznim falsifikatorima ovih tragičnih događaja. Svi koje ova studija nemilosrdno raskrinkava odmah će se prepoznati u njenom ogledalu. Taj spektar obuhvata potkupljene, plitkoumne, srpske političare koji misle da, donošenjem krivotvorenih "deklaracija," na zadovoljstvo svojih naredbodavaca, mogu preokrenuti stvarnost i izigrati sud istorije. On se proteže sve do lokalnih "nevladinih" trčkarala, koji ruganjem vlastitoj zemlji svakodnevno potvrđuju lojalnost prema njenim stranim uništiteljima.

PREUZMITE KNJIGU TAKO ŠTO ĆETE KLIKNUTI OVDJE

(Fond "Istorijski projekat Srebrenica", Holandija)

(*Knjiga "Masakr u Srebrenici" objavljena je u okviru internet magazina Srpska analitika uz prethodnu dozvolu i autorizaciju fonda "Istorijski projekat Srebrenica", koji i poseduje autorska prava na knjigu).
Idi na stranu - |listaj dalje|