fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 81841 - 23.01.2013 : Stari Blizo - best (0)

Tokača: Nekoliko hiljada živih na spiskovima


Čitajući nekoliko članaka na ovoj stranici o pravoj istini poginulih u toku proteklog rata i gledajući film "Istina o Srebrenici", evo još jednog dokaza o laži sarajevskih medija i a posebno onih koje sebe nazivaju "majke srebrenice" koje su potplaćene da lažu (jer su na osnovu svoje laži dobile više nego svi njihovi borci koji su se borili u prošlom ratu.


Na raznim spiskovima ubijenih pronašli smo nekoliko hiljada živih ljudi. U tome je važnost ovog projekta, što mi nismo trčali za brojevima, nego smo željeli da objasnimo svakog čovjeka. Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) BiH Mirsad Tokača, koji je u ponedjeljak predstavio "Bosansku knjigu mrtvih".

"Gotovo da je postala navika da se vrlo često ljudski životi pretvaraju u brojke i da se dođe u situaciju da se različiti interesi konfrontiraju, da se stvara atmosfera takmičenja u brojevima, kao da su brojevi bitni, a ne ljudski životi. Mi u posljednjih deset godina intenzivno promovišemo priču o poimeničnom popisu žrtava rata, jer smo svjedoci da se s brojevima može poigravati na različite načine, a da iza toga ne postoje imena. Sakupili smo imena, obradili ih kroz statističke izvještaje i pokazali svu dinamiku, prostornu i vremensku distribuciju smrti, kaže Tokača.

Tokača obkjašnjava da od ukupno 95.940 imena, 38.239 su civili, a 57.701 vojnik. Najviše civila ubijeno je u periodu od aprila do avgusta 1992. godine. O pitanju nacionalne strukture, dvije trećine su Bošnjaci, oko 25 odsto Srbi, a oko osam odsto Hrvati. On naglašava de se ne može više govoriti kao ranije o 200.000, 250.000 ili 350.000 žrtava, a da nemamo njihova imena.

  • "Nije važno da li je nekih ubijeno više ili manje i to nije razlog da se ignorišu oni kojih je ubijeno manje. To su građani BiH i njima se mora odati poštovanje", zaključuje Tokača.

  • Idi na stranu - |listaj dalje|