fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 81692 - 17.01.2013 : Neko Banjaluka - best (6)

Todorović Miroslav - Tošo‏


Tošo je bio jedan od hrabrijih vogošćanskih momaka. Oni koji su bili uz njega dobro znaju njegov ratni put. Dobro nam je poznato i kako je poginuo, kao i ko je kriv za njegovu smrt. Ja se lično nadam da isti ne mogu spavati zbog grijehova koji su počinili.

Tošu sam poznavao još od '84. godine. Bio je zabavan pa sam jako volio sam da se družim sa njim. Iste te godine se počeo zabavljati sa jednom djevojkom i činilo mi se da je bio sretan jer je stalno pričao o njoj. Međutim, njihova ljubav je pukla nakon nekih godinu i po dana i ona je otišla. Tošo mi nikada nije rekao šta se desilo. Nakon toga je počeo da pije. Viđao sam ga po kafićima, sjedne i naruči pivo i štok. Jednom prilikom sam ga upitao zašto pije oboje, a on mi je odgovorio:

 • "Tako se brže napijem!"

  Meni se danas čini da je on pio zbog one djevojke.

  Godine su prolazile. Tošo je imao još nekoliko djevojaka, ali ni sa jednom to nije bilo onako ozbiljno kao sa onom provom.

  Kad je počeo rat, Tošo je među prvima stao na branik Otadžbine. Nikada se nije bojao. Imao je običaj da se i tada šali, ali mi se to njegovo zezanje nije mnogo sviđalo jer je u njemu bilo i previše crnog humora.

  Jednog dana, odmah na početku rata, zatekli smo se ispred "Sonje" gdje je bilo postrojavanje naše, još uvijek malobrojne vojske. U jednom trenutku sam primijetio da Tošo gleda u djevojku koja je bila sa nama. Bješe to ona ista djevojka, njegova velika ljubav. Prišao joj je, očigledno iznenađen što je uopšte vidi, a pogotovo u uniformi. Počeo je da je ubjeđuje da rat nije za nju, i da u njemu može svašta da joj se desi, čak i da pogine. Bilo je očigledno da je još uvijek, i nakon toliko godina, voli.

  Nakon toga, on je bio opsjednut njome, i stalno je pričao o njoj, doduše sa nekom tugom u glasu. Ona je opet otišla svojim putem. Bila je u rovu u smjenama, a on je nekoliko puta poslije svojih zadataka išao kod nje u rov i provodio skoro čitavu razgovarajući sa njom. Čuo sam ga kako mu ona jednom prilikom kaže:

 • "I šta bi bilo i da smo ostali zajedno? Jedno od nas bi poginulo. Vidiš šta nam se dešava!"

  A on joj je odgovorio:

 • "Ne bi! Ti bi bila sa djecom u Srbiji, a ja bih došao za vama."

  Družili su se kada god je to bilo moguće, tj. kada nije bilo nekih dešavanja. Družili su se sve do te nesretne akcije. Ona mu na sahrani nije bila, rekla je da ne bi mogla podnijeti da gleda kako ga stavljaju u zemlju. Umjesto na groblje otišla je na liniju.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|