fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ratko_mladic - 81559 - 12.01.2013 : Boris Sirob Srbija - best (6)

Generalov pečat


12.01.2013. - Zašto Republika Srpska ne pomaže komandantu Mladiću?

Oni, nećemo ih imenovati, što su ovih prazničnih dana zauzeti sipanjem rečitih hvalospeva o sadašnjosti i blistavih projekcija budućnosti Srpske toliko su se zaneli u svom slavoluku da ne čuju ili ne žele da čuju vapaj bolesnog i onemoćalog čoveka zbog čijeg pečata, svakog 9. januara, imamo razloga za slavlje i ponos. Zdravlje generala Ratka Mladića je, sudeći po vestima iz Haga, najkritičnije, još od perioda kad su ga Boris Tadić i Vladimir Vukčević izručili tribunalu. Haški rulet u kojem je u igri Mladićev život, međutim, u Banjaluci nikog preterano ne zanima. Osim pojedinih medija i ostataka one vojske kojom je komandovao.

Sav jed i bes koji je kolao ovdašnjim javnim prostorom posle oslobađanja Ante Gotovine i Mladena Markača proizveo je revolt i poluzvanična obećanja o pomoći srpskim mučenicima u Hagu. Kao i sve velike priče, i ta je brzo gurnuta u drugi plan. Mladić je prepušten sam sebi, ostavljen na milost i nemilost mašineriji koja nemilosrdno gazi sve srpsko pred sobom. Logičan zaključak da smo sami sebi krivi što Hrvate i Bošnjake u Hagu oslobađaju, a Srbe šalju na doživotnu robiju, sada dobija još jednu potvrdu.

Posle serije pobeda početkom devedesetih, Ratko Mladić danas igra unapred izgubljenu utakmicu. Problem je što ne može učiniti ništa da taj poraz bude častan, vojnički, uzdignute glave. Njegov narod radi protiv njega, njegova tri advokata se "tuku" sa 24 haška tužioca i 40, pazi sad, mladih srpskih pripravnika koji su se zaposlili u haškom tužilaštvu. Dok je Zagreb tražio 30 milona evra da odbrane hrvatske generale, Beograd je poslao 40 ljudi da osude srpskog oficira.

I bolestan, Mladić veoma dobro zna i prati šta se dešava u njegovoj otadžbini. I pogađa ga to što oni kojima je, sa vojskom kojom je komandovao, omogućio da danas suvereno vladaju na 49 odsto teritorije BiH, perući ruke od njega. Zašto vlasti RS ne zanima general Mladić? Da li je u pitanju strah od stranaca ili neko obećanje koje im je dato? Postoji li možda bojazan da će otvorena podrška generalu dati povoda Sarajevu da optuži Banjaluku da je genocidna i agresorska? Pa zar se to već ne radi?

Podržavali Mladića ili ne, kad mu presuda bude izrečena, za Sarajevo će ona značiti da je osuđena cela RS. Pomagali Mladićevu odbranu ili ne, sa Baščaršije će halakati da se Srpska ukine, čim Alfons Ori izrekne presudu. Ako je, naravno, Mladić dočeka živ. Ako pre presude nađe smiraj, nema sumnje da će svima oprostiti. Takvi mu nikad nisu ni bili bitni, koliko narod, kojem će ostati u sećanju, ali sigurno ne kao nemoćni starac, već ponosni vojskovođa u uniformi. Sa srpskim grbom na šapki, istim onim koji su ovi što ga se odriču, davno ukinuli.

Žarko Marković
Idi na stranu - |listaj dalje|