fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

politika_amerika - 81513 - 11.01.2013 : Malislatki - best (6)

Operacija Mojsije


"Srbi su narod koji brzo zaboravlja a još kraće pamti".
"Jevreji dugo pamte a teško zaboravljaju".

Čitajući tekst OPERACIJA MOJSIJE koja je u sferi visoke globalne politike, sjetio sam se priče moga ujaka iz Sarajeva koju je doživio 1993. godinu.

Kada se uspostavio Vazdušni most za izlazak Jevreja iz Sarajeva pokušao je da izađe iz grada sa njima. Nudio je u više navrata 5. 000 DM da ga stave na spisak Jevreja da sa njima izađe iz grada, nije uspio ni vazdušnim mostom ni kopnenim putem.

Kada smo se vidjeli 1995 godine ispričao mi je sledeče:

Došao sam u Jevrejsku opštinu, ponudio novac za izlazak ali sam odbijen sa obrazloženjem da Srbe neće da stavi na spisak zbog Arapsko- jevrejskog rata.

 • "Vi Srbi ste u Egipat slali tenkove sa borbenim kompletom i punim goriva, samo su Arapi skidali sa brodova i napadali na nas.

  Moje ubjedjivanje da to nisu radili Srbi već Tito spremno je odbacio konstatacijom:
 • "Vi Srbi ste imali najviše generala i trebali ste da utićete na Titu" - okrenu se i ode, i tako ja ostadoh u Sarajevu.

  Ja začudjen ostadoh bez riječi.

  Ujak mi je poslije otišao za Kanadu gde je nedavno i preminuo.

  Znao sam da kod Srba nije razvijen antisemitizam pa sam se iznenadio kada je Ifraim Zurof, direktor jerusalimskog Centra Simon Vizental, odbio je titulu počasnog građanina Novog Sada, koje mu je ovaj grad dodelio kao priznanje za dugogodišnje zalaganje da se Šandor Kepiro (jedan od ljudi odgovornih za Novosadsku raciju januara 1942. godine) izvede pred lice pravde. Kao razlog za svoju odluku Zurof je naveo činjenicu da se u centru Novog Sada nalazi spomenik Jaši Tomiću, "poznatom antisemiti, uz to još i osuđenom ubici". Ova tvrdnja o Jaši Tomiću odnosila se, pre svega, na njegovo delo Jevrejsko pitanje (1884) ali i na činjenicu da je Tomić 1890. osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo novosadskog novinara Miše Dimitrijevića.

  Jaše Tomića je čitav svoj život posvetio prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

  Kod većine Srba se niko ne sjeća šta je bilo 1991/1992, a Jevreji se sjećaju šta je bilo 1968, 1884... pa sve do Svetog pisma. Oni dobro pamte ko im se zamjerio, a ko dobra djelo učinio.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|