fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nisici - 81181 - 04.01.2013 : Vuk Gradinski Nišići - best (4)

U borbi protiv zaborava...


"Jedan od glavnih ciljeva ovoga foruma jeste da se zabilježe istinite priče, opis borbi i događaja iz rata. Naravno, akcenat je na događaje u kojima su učestvovali ili bili žrtve Srbi.. . "

Kako od 2005. godine na ovamo spadam u redovne posjetioce i čitaoce ovog foruma, gore navedene riječi "glavnog i ogovornog", gospodina Željka, su me potakle na razmišljanje na temu moga konkretnog angažmana na bilježenju istinitih priča, opisa borbi i događaja iz otadžbinskog rata, čiji sam bio učesnik i svjedok a koje je grijeh baciti u zaborav usljed nemara, neangažovanja i predanosti ovovremenskim brigama.

Pregledajući i prelistavajući napisano utvrdih da ovdje postoji jedna velika praznina, koja se odnosi na ratne događaje koji su se odigrali na području koje pripada opštinama Ilijaš i Vareš a koje stanovnici ovih mjesta zovu "planina". To područje se neposredno nadovezuje na Nišićku visoravan, u pravcu zapada i sjeverozapada, uokviruje je i nadvisuje, primajući svakoga dana sunce u svoje naručje. Na tom području odigrale su se mnoge odsudne bitke, pokolj i masovna stradanja Srba. Ono je dalo mnogo istinskih heroja, čija imena i herojska djela polako ali sigurno padaju u zaborav.

Prije nekoliko godina na ovom forumu objavljen je dokument pod imenom "Graničarev dnevnik", dragocjeni zapis i opis istinitih događaja upravo na području "planine", koji je kasnije, zbog prijetnji izvjesnih "opasnih tipova" autoru, skinut sa foruma. "Graničar" (tako nazvan od strane moderatora, valjda zato što mu se rodno selo zvalo Karaula) je moj ratni drug i heroj sa početka i prve godine rata (kasnije se malo pasivizirao), a ja sam prije brisanja njegov dnevnik iskopirao i posjedujem ga u pisanoj formi.

Sve ovo napisah jer me opsjednu ideja da u narednom periodu dam sopstveno viđenje ratnih zbivanja na "planini", koristeći sopstvenu memoriju osvježenu "graničarevim dnevnikom", ne u smislu "resavske škole", kićenja tuđim perjem, koristoljublja ili bilo kakve zloupotrebe, nego u smislu, duhu i slovu ispunjenja glavnog cilja foruma.

Naravno, ukoliko bi mi to bilo omogućeno.

S' poštovanjem!

Poštovani Vuče,

svako pisanje je više nego dobro došlo, i meni će biti zadovoljstvo da objavim tvoje tekstove, pogotovu što si ti jedan od onih koji imaju jako mnogo smisla za besjedu.

Kao što reče, dnevnik "Graničara" sam prije par godina skinuo sa ovog portala i to na njegov zahtjev jer su pojedinci, direktno ili indirektno pomenuti u ovom dnevniku, izvršili strahovit pritisak na njega da se ti tekstovi uklone.

Naravno da i ja još uvijek posjedujem kompletan tekst tog dnevnika, pa sam ljetos vodio i neke pregovore sa "Graničarem", sa kojim sam sada dobar prijatelj, i namjeravamo da njegov dnevnik ponovo objavimo, naravno uz male korekcije. Međutim, sada imamo i jedan problem tehničke prirode: "Graničar" ima kompjuter ali sa njim veoma loše barata, a nema ni internet. Zbog toga nam je komunikacija jako loša.

Pored tog teksta, posjedujem još jednu svesku koju do sada nisam stigao da objavim. Mislim da će jednoga dana doći vrijeme i za to da i ona vidi svjetlo dana. Istina se ne smije zaboraviti!

P.S. E, baš mi je žao što ljetos nisam imao vremena da navratim kod tebe na Nišiće.
Idi na stranu - |listaj dalje|